"Valorizacija onog što građani podržavaju"

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da će otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja biti valorizacija onog što građani podržavaju.

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2015.

11:52

Default images
Foto: Beta

''To je politički signal EU da se vidi napredak, što je pokazao i izveštaj o napretku gde se konstatuje da Srbija u najvećem broju oblasti čini vidljive napretke i korake u reformskom smilu. To je ono što je dobro'', rekla je Joksimović za TV Pink.

Joksimović je istakla da očekuje otvaranje prvih poglavlja za dve, tri nedelje dodajući da je važno da građani razumeju da je to važan politički signal.

''Dug je proces pred nama, ali je to jako važan politički signal i vrednjovanje rezultata'', rekla je Joksimović dodajući da je to dodatni implus i motivacija da budemo uporni na putu evrointegracija.

Na pitanje koliko dugo traje otvaranje poglavlja, ona je kazala da neka od poglavlja imaju uslove za otvaranje, neka prelazna merila, a da postoje poglavlja koja su u dobroj meri već usaglašane sa evropskim standardima i gde je implementacija već krenula.

''Želim da građani razumeju da je ovo jedan važan korak u smislu razumevanja da ovo što radimo, a što je pre svega dobro za nas, vrednovano i od strane EU'', rekla je Joksimović dodajući da treba da budemno zadovoljni jer svaki korak napred govori o tome da smo zemlja koja ima dobru perspektivu i budućnost.

Zato je, kako je navela, vazno da zadržimo taj pravac i onda će sve ići, ne uvek lakše, ali svako će nekim putem napred.

Na pitanje da li je odluka Bundestaga očekivana, Joksimović je istakla da se par puta opekla u procenama, ali da je sada očekivala takvu odluku i da je bila relativono sigurna.

''Videlo se i bilo je jasno i među zemljama EU da nema razloga da se dalje prolongira taj važan simbiločki i politički čin'', rekla je Joksimović ocenjujući da se u jednom trenutku zemlji kandidatu, koja se mnogo trudi, morati poslati poruka.

Kako kaže, to je nagrada za progresivni put za koji smo se opredelili.

Komentarišući najavu da će se početkom 2016. otvoriti još neka poglavlja, ona je istakla da će to najverovatnije biti poglavlja 23 i 24.

''To je taj novi pristup koji mi kao zemlja kandidat moramo da poštujemo, a to je da se među prvima otvaraju politička poglavlja - od vladavine prava, borbe protiv korupcije, terorizma... Ona su uvek najteža da se pregovaraju i najteža da se otvore'', rekla je Joksimović.

Ona je istakla i da ne želi da se bavi datumima kada će Srbija ući u EU dodajući da do kraja 2018. godine treba da uskladima naše zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU.

''Neću da se bavi datumima. Važno je da nam građani daju podršku. To su procesi koji traju godine'', zaključila je Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: