R. Srpska: Branislav Borenović novi lider PDP-a

Branislav Borenović izabran je za novog predsednika Partije demokratskog progresa (PDP), dok je Mladen Ivanić proglašen za počasnog predsednika stranke.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

21:59

Default images
Foto: Youtube screenshot

Borenović je do sada bio jedan od potpredsednika stranke, a bio je jedini kandidat za novog lidera PDP-a.

On je posle izbornog Sabora PDP-a izjavio je da će ciljevi stranke biti ekonomski oporavak, borba protiv korupcije i kriminala kao i zaustavljanje odumiranja nacije.

Kao prioritete u budućem radu PDP-a, on je naveo i borbu protiv terorizma i ekstremizma.

Borenović kaže da nije siguran da je dobro rešenje da se srpski predstavnici povuku iz institucija BiH zbog odluke Ustavnog suda da neustavnim proglasi 9. januar kao Dan Republike Srpske.

On je novinarima u Banjaluci rekao da bi "povlačenje bilo rešenje upravo za one snage koje žele da na tome likuju i to bi smanjilo prostor strankama iz RS da snažno deluju".

"Sve što ne valja u ovoj zemlji treba da promenimo, pa tako i način kako funkcioniše Ustavni sud BiH, ali to treba da se desi u potpuno normalnim odnosima i razgovorima. To se neće moći uraditi ako bojkotujemo rad institucija BiH", dodao je Borenović.

Prema njegovoj oceni, predstavnici RS treba da se odlučno bore za svoje stavove u svim institucijama, pa i u organima BiH, u kojoj treba da se pitaju i koju treba da vode.

Borenović je potvrdio da će sutra prsustvovati sastanku političkih predstavnika iz RS kod predsednika RS Milorada Dodika kako bi bio zauzet stav povodom odluke Ustvanog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana RS.

Dodik je već najavio da će predložiti povlačenje predstavnika RS iz zajedničkih institucija BiH do promene Zakona o Ustavnom sudu BiH, kako bi u toj pravosudnoj instituciji prestao mandat trojici stranih sudija.

Političari iz RS tvrde da Ustavni sud godinama, zahvaljujući stranim sudijama, koji, uglavnom imaju isti stav kao bošnjačke sudije, odluke donosi preglasavanjem.

Dosadašnji lider PDP-a Mladen Ivanić, koji je i srpski član Predsedništva BiH, rekao je da je izabrao pravi trenutak da vođenje partije prepusti jednoj novoj generaciji.

"Pokazalo se da je to partija izdržala bez turbulencija, da je dobila novu energiju, a mi dugogodišnji članovi ćemo i dalje biti PDP-ovi i svojim znanjem pomoći novim liderima da usmere partiju", istakao je Ivanić.

Saboru PDP-a prisustvovali su i predstavnici koalicionih partneta ove stranke, SDS-a i NDP-a, kao i Jadranka Joksimović, međunarodni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: