Papa u Ugandi odao poštu stradalim anglikancima

Papa Franja posetio je svetilište za hrišćanske mučenike u Ugandi, drugoj stanici svoje prve posete Africi, koju je nazvao "kontinentom nade".

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

19:44

Default images
Foto: Beta, AP

Više od 100.000 ljudi čekalo je pre svanuća kod otvorenog svetilišta u Namugongu, kod prestonice Kampale, kako bi prisustvovalo misi, preneo je AFP.

Papa, koji je dočekan povicima oduševljenja i pesmom vernika, odao je počast 45 hrišćana koji su pogubljeni u 19. veku zbog odbijanja da se odreknu svoje vere.

Dok je gomila plesala i pevala, jedna policajka koja je obezbeđivala skup, počela je da se porađa, a devojčici koju je rodila dala je ime Frančeška, što je ženska verzija papinog imena, izvestio je lokalni list "Nju vižn".

Vernici iz susednog Južnog Sudana, bili su, takođe, prisustni na misi, pošto su putovali 12 sati autobusom kako bi videli papu.

Među gostima bio je i južnosudanski predsednik Salva Kir, koji se na kratko susreo sa papom, rekao je jedan zvaničnik te države, bez navođenja drugih detalja.

Kasnije u toku dana, papa bi trebalo da se sastane sa mladima u četvrti Kololo u prestonici Ugande.

Uprkos strahovanjima da bi islamski pobunjenici iz istočnoafričkog ogranka Al Kaide, grupe Al Šabab, mogli da iskoriste papinu posetu da organizuju napade, ona za sad protiče mirno.

Policija u Keniji, prvoj stanici papine posete Africi, saopštila je, međutim, da je uhapsila dva muškarca sa navodnim vezama sa jednom iranskom špijunskom mrežom koja je planirala seriju napada.

Kenijska policija je, takođe, uputila poziv javnosti za informacijama o traženom britanskom državljaninu za koga se veruje da je "tajno ušao u zemlju" i da je ekstremista Al Šababa.

U nedelju, papa odlazi u Centralnoafričku republiku, treću stanicu svoje posete, a u Rim se vraća dan kasnije.

On je treći papa koji je posetio Afriku, posle pape Pavla VI koji je posetio Ugandu 1969. i pape Jovana Pavla II, koji je tokom svog papstva, posetio 42 države na afričkom kontinentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: