Sedište Samoopredeljenja pod policijskom blokadom

Kosovska policija nakon hapšenja Aljbina Kurtija drži pod opsadom sedište Samoopredeljenja. Okupljeni simpatizeri se povremeno sukobljavaju sa policijom.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.11.2015.

17:17

Default images
Foto: Tanjug

U drugim delovima Prištine, gde je danas u centru grada održan protest opozicije, je mirno.

Tanjugov reporter sa lica mesta javlja da je policija u jednom trenutku povredila i gradonačelnika Prištine Špenta Ahmetija, koji je funkcioner Pokreta Samoopredeljenja.

Sve ulice oko sedišta te stranke su blokirane, a prema proceni reportera, u toj akciji učestvuje oko 300 policajaca. Sve je blokirano, svi prilazi ka sedištu Samoopredeljenja su blokirani, a policija je raspoređena u više kordona.

Postavljena su i vozila za razbijanje demonstracija, kao i kola hitne pomoći.

Za sada, osim skandiranja pristalica Samoopredeljenja i periodičnih sukoba, nema većih incidenata.

Interesantan detalj je da je jedna demonstrantkinja policajcu pod štitom i sa fantomkom na licu ponudila flašicu vode koju on nije hteo da uzme, ali ju je ona zatim ubacila iznad štita.

U samom centru Prištine, ispred zgrade institucija priprema se proslava Dana albanske zastave koju ogranizuje lokalna vlast.

Na glavnom gradskom šetalištu je mirno, kao i u svim drugim delovima grada, osim na potezu oko sedišta Samoopredeljenja.

Kosovska policija uhapsila je osnivača Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kutrija, koji se danas, posle govora na protestnom skupu u centru Prištine, sklonio u sedište svoje stranke.

Kako javlja Tanjugov izveštač, policija je uhapsila još nekoliko lica koja su sa Kurtijem bila u sedištu Pokreta, ali zasad nema preciznih informacija koliko je ukupno uhapšenih.

Kosovska policija je prethodno saopštila da je imala informaciju o tome da će Kurti učestvovati na protestu, ali da ga nije uhapsila, kako je ranije najavljivala, da bi se izbegla da situacija eskalira.

"Imali smo informaciju u vezi sa učešćem na protestu osobe za kojom je izdat nalog za hapšenje, ali na osnovu procene stanja i u cilju izbegavanja eskalacije situacije, tokom protesta nismo preduzeli mere za njegovo hapšenje. Policija će te mere preduzeti u skladu sa nalogom", navedeno je u saopštenju.

Samoopredeljenje je današnji protest, zajedno sa Alijansom za budućnost Kosova i Incijativom za Kosovo, kao i ranije, organizovalo jer se protivi primeni briselskih sporazuma, a posebno formiranju Zajednice srpskih opština.

Poslanici te stranke takođe već mesecima kosovski parlament blokiraju ispadima, bacanjem suzavca, tražeći da Priština odustane od sporazuma iz Brisela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: