Istanbul: Policija suzavcima razbila demonstracije

Turska policija u Istanbulu rasterala je suzavcem i vodenim topovima demonstrante koji su se okupili posle vesti o ubistvu istaknutog turskog advokata.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP

Subota, 28.11.2015.

16:45

Default images
Foto: Getty Images

Kako prenosi Rojters, na Taksimu u Istanbulu se okupilo oko 2.000 ljudi.

Nekoliko stotina ljudi spontano se okupilo u Istanbulu protestujući zbog smrti advokata skandirajući "Tahir Elči je besmrtan" i "Država treba da odgovara za to ubistvo".

Ugledni advokat i borac za ljudska prava Tahir Elči koji je bio optužen za podržavanje kurdskih pobunjenika, ubijen je ranije u toku dana u napadu u Dijarbakiru u kojem je poginuo i jedan policajac, saopštili su zvaničnici.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da još nisu poznate tačne okolnosti smrti advokata navodeći da je Elči bio možda "namerna meta napada" ili je "slučalno uhvaćen u unaksrnoj vatri".

Drugi protestni skupovi zakazani su u Ankari i Izmiru. Elči (49) je bio na čelu udruženja advokata u Dijarbakiru, gradu s većinskim kurdskim stanovništvom.

On je prošlog meseca bio pritvoren i saslušan pošto je uživo na televiziji rekao da Kurdska radnička partija (PKK) nije teroristička organizacija kako tvrdi zvanična Ankara.

Ubrzo posle toga je optužen za terorističku propagandu zbog čega mu je pretilo preko sedam godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: