Ubijen poznati turski advokat

Ugledni turski advokat i borac za ljudska prava Tahir Elči koji je bio optužen za podržavanje kurdskih pobunjenika, ubijen je danas u napadu u Dijarbakiru .

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

16:04

Default images

U napadu je poginuo i jedan policajac, saopštili su zvaničnici.

Dok ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala tvrdi da je napad bio uperen protiv policajaca te da je Elči nastradao u naknadnoj pucnjavi, Advokatska komora Dijarbakira tvrdi da je upravo advokat bio meta napada.

Elči je ubijen dok je sa drugim advokatima sastavljao saopštenje za štampu, rekao je gradonačelnik grada Dijarbakira Firat Anli.

U sukobima su povređena i dva policajca i jedan novinar.

Elči (49) je bio na čelu Advokatske komore u Dijarbakiru, gradu u kojem Kurdi čine većinu, podseća AP.

U oktobru je bio priveden zbog toga što je tokom gostovanja na jednoj televiziji rekao da Radnička partija Kurdistana PKK nije teroristička organizacija.

Ubrzo potom optužen je za terorističku propagandu za šta je zaprećena sedmogodišnja kazna zatvora, a žalio se i da dobija pretnje smrću zbog svojih izjava.

Turska policija je upotrebila vodene topove i suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su se okupili na Trgu Taksim pošto je objavljeno da je poznati kurdski advokat i borac za ljudska prava Tahir Elči ubijen u Dijarbakiru.

Kako prenosi Rojters, na Taksimu se okupilo oko 2.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: