Makedonija počela da gradi ogradu prema Grčkoj

Makedonska vojska počela je da postavlja metalnu ogradu na južnoj granici sa Grčkom na delu gde izbeglice u najvećem broju prolaze na putu za zapadnu Evropu.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

10:16

Default images
Foto: Tanjug/AP

Vlada u Skoplju saopštila da ne planira da blokira pristup izbeglicama koje beže od rata i hrle ka zapadu Evrope.

Vojnici su počeli da u zemlju postavljaju metalne šipke visoke oko tri metra i da razvijaju žičane elemente, gradeći ogradu sličnu onoj koju je Mađarska postavila na svojoj granici sa Srbijom i Hrvatskom, prenosi Rojters.
Foto: Tanjug/AP
Portparol makedonske vlade Aleksandar Georgijev rekao je da je cilj nove ograde "da se usmeri priliv ljudi ka kontrolisanim punktovima radi njihovog registrovanja i humanog tretmana".

"Želeli bismo da podvučemo da će ta granica ostati otvorena. Dozvolićemo prolaz ljudima koji dolaze iz ratom pogođenih područja kao što smo do sada radili", precizirao je on.
Foto: Tanjug/AP
Izbeglice, većinom Sirijci, Avganistanci i Iračani, u velikom broju, uglavnom nesmetano, idu iz Turske preko Grčke i Balkana u zapadnu Evropu, ali su u protekle dve nedelje zemlje na toj ruti, uključujući Makedoniju, počele da vraćaju migrante drugih nacionalnosti, navodi britanska novinska agencija.

To je dovelo do haotičnog nagomilavanja na makedonsko-grčkoj granici i do višednevnih protesta Iranaca, Pakistanaca, Marokanaca i drugih, a pre dva dana su demonstranti su pokušali da probiju policijske redove i prodru u Makedoniju.

Mađarska je u septembru i oktobru zatvorila svoju južnu granicu za mgirante, nazvavši ih pretnjom po bezbednost, prosperitet i "hrišćanske vrednosti" Evrope, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: