Albanci na jugu Srbije obeležavaju Dan zastave

Albanci sa juga centralne Srbije, u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, obeležavaju danas nacionalni praznik - Dan albanske zastave.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.11.2015.

15:15

Default images
Foto: Beta (arhiva)

Dan albanske zastave obeležava se u znak sećanja na 28. novembar 1912. kada je u Valoni, na jugu Albanije, usvojena Deklaracija o nezavisnosti te države, čime je praktično okončan period albanskog narodnog preporoda.

Na zgradi opštine u Bujanovcu istaknute su zastave Srbije, Evropske unije, ali i Albanije, javio je izvestač Tanjuga sa lica mesta.

Samo zastava Albanije istaknuta je na zgradi u kojoj je sedište Albanskog nacionalnog saveta, koji je organizator današnjih manifestacija u toj opštini.

Zastave Albanije u raznim veličanama istaknute su i na nekim privatnim objektima, a građani na ulicama na kapama, šalovima i majicama nose print albanske zastave.

Inače, isticanje zastave druge države na državnim institucijama u Srbiji je zabranjeno, a za kršenje propisa do sada su više puta izricane prekršajne kazne.

Zakon ne zabranjuje nacionalnim manjinama da imaju svoju zastavu, s tim da se ona mora razlikovati od zastave matične države u nekim detaljima. Albanci u Srbiji, međutim, godinama unazad odbijaju da ispoštuju zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: