"Problema u nauci mnogo, a novca nedovoljno"

Sredstva opredeljena za nauku moraju da se preraspodele na bolji način, kaže državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vera Dondur.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

09:40

Default images
Foto: mc.rs

Ona je dodala da je neophodno pronaći način da se istraživačima pri institutima obezbede stalne zarade.

Dondur je za RTS kazala da je jasno da godinama za nauku nema dovoljno novca.

Dondur je navela da će se sutra na Javnoj raspravi o Nacrtu strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2016. do 2020. godine razgovarati o problemima u nauci.

Napominje da su na javnu raspravu pozvani svi mladi istraživači kao i da su sva pitanja otvorena.

Dondur navodi da Ministarstvo prosvete upravo radi na nacrtu zakona o budžetu za narednu godinu i ističe da je neohodno da se sredstva za nauku preraspodele na bolji način.

Ipak, i ta sredstva su nedovoljna jer ministasrstvo svake godine ispostavlja zahteve za sve veća sredstva, dodala je.

"Nisu samo u pitanju plate, poslednjih godina se oseća nedostatak novca i za eksperimente", rekla je Dondur.

Istakla je i da pitanje istraživača koji rade u institutima mora da se reši, i da je zato, važno pronaći model projektnog i institucionalnog finansiranja.

"Potrebno je napraviti model da ljudi u institutima imaju stalnu platu, ali je isto tako važno definisati i posao koji moraju da obavljaju za tu platu", kaže Dondur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: