Vučić: 14. idem u Brisel na otvaranje poglavlja

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da 14. decembra ide u Brisel na međuvladinu konferenciju gde će, kako je naveo, otvoriti prva dva pregovaračka poglavlja.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

13:00

Default images
Foto: Tanjug

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je zahvalan nemačkim parlamentarcima što su na jučerašnjem zasedanju Bundestaga dali zeleno svetlo za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

"Zahvalan sam ljudima u Bundestagu što su razumeli šta je Srbija uradila. To je Srbiji važno", rekao je Vučić i podvukao da Nemci drže do svoje reči.

On je čestitao građanima Srbije povodom te odluke i poručio da su to zaslužili svojim radom, strpljenjem i odgovornošću.

"U Evropu možete da idete samo ako pokazujete napredak u svim oblastima. Imamo još mnogo da radimo, još mnogo truda da uložimo i zato nisam slavodobitnički govorio o tome. To je za čestitku građanima, a ne za čestitanje Vučiću ili nekom drugom", rekao je Vučić.

Premijer Srbije najavio je odlazak u Brisel, 14. decembra, na međuvladinu konferenciju kako bi se otvorila prva poglavlja, a početkom godine još dva.

"Ali računam da poglavlje 32 ubrzo i zatvore, jer znate da kod nas finansijska kontrola dobro funkcioniše", zaključio je Vučić. Poglavlje 32: Finansijska kontrola

Uspostavljanje sistema kojim se odgovorno i transparentno koristi javni novac
1. unutrašnja finansijska kontrola kompletnog javnog sektora
2. eksterna revizija (obavlja je vrhovna revizorska institucija)
3. zaštita finansijskih interesa EU
4. zaštita evra od krivotvorenja

Poglavlje 35: Normalizacija odnosa s Kosovom
Mehanizam za praćenje sprovođenja postignutih dogovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine
Ne traži se ni direktno, ni indirektno, priznanje Kosova, traži se da se proces sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine završi do kraja pristupnih pregovora između Srbije i EU. Ako dođe do značajnog zastoja u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom, Evropska komisija će na sopstvenu inicijativu ili na zahtev trećine zemalja-članica uskratiti preporuku za otvaranje ili zatvaranje drugih pregovaračkih poglavlja sve dok se problem zastoja ne otkloni.

I stručanjaci objašnjavaju da poglavlje 32 spada u laka, takozvana tehnička poglavlja, za koje je pregovarača platforma bila spremna još pre gotovo godinu dana. Dijalog s Kosovom je zbog Prištine trenutno na pauzi i taj proces normalizacije odnosa biće najveći izazov u procesu pridruživanja.

"Bundestag je dao zeleno svetlo i to dovoljno govori da smo u pogledu brisel sporazuma dovoljno uradili", kaže Zoran Milivojević, diplomata u penziji.

Naredni korak ka EU, Srbija bi trebalo da napravi početkom sledeće godine, najverovatnije u martu otvaranjem poglavlja 23 pravosuđe i osnovna prava i 24 pravda, sloboda i bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: