BBC: Kako se Putin ponaša u kriznim situacijama?

Reakcije ruskog predsednika Vladimira Putina u kriznim situacijama je teško predvideti, piše BBC.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2015.

12:57

Default images
Foto: Beta/AP

Nakon što je Turska oborila ruski vojni avion suhoj-24, pre tri dana, Putin je vrlo brzo izrazio ljutnju, međutim, on se u ponekim situacijama ponaša “krajnje neočekivano“.

Nekoliko sati nakon incidenta sa avionom, Putin je na sastanku sa jordanskim kraljem Abdulahom rekao da je taj potez “zabadanje noža u leđa“, koji su prouzrokovali “oni koji podržavaju teroriste“.

Takođe, upozorio je Turke na “ozbiljne posledice“.

“Putinova retorika je bila eksplozivna, ali obično on ne reaguje tako brzo kada su u pitanju napadi na Rusiju i njen narod“, piše Stefan Enis za BBC.

U bombaškom napadu koji se dogodio u decembru 2013. godine u Volgogradu kada je poginulo 30 osoba, Putin je čekao dva dana, da bi tek onda prekinuo tišinu i najavio da će “teroristi biti uništeni“.

Slična “odložena“ reakcija desila se i nakon obaranja ruskog putničkog aviona u Egiptu kada su poginule 224 osobe.

Tragedija se dogodila 31. oktobra, ali je Putin svoje saopštenje izdao tek 2. novembra, kada je izrazio saučešće porodicama žrtava.

Nakon toga, predsedniku Putinu upućene su mnoge kritike.

“Minut ćutanja predsednika Putina je već trajao duže od jednog dana“, pisalo je u pojedinim kritikama na društvenim mrežama.

“Kada su novinari upitali Putina na Samitu G20 o napretku istrage o tragediji, on je naveo da je prerano donositi zaključke, izgledao je smireno i opušteno. Nekoliko sati kasnije, na sastanku sa bezbednosnim zvaničnicima Moskve, kada je potvrđeno da su teroristi krivi za pad aviona, njegovo ponašanje se potpuno promenilo“, navodi BBC.

Gledajući direktno u kameru, praveći pauze, Putin je rekao da će “kriminalci“ koji su krivi za obaranje aviona odgovarati, kao i da će ih Moskva “juriti i kazniti gde god oni bili“.

Kako je onda saopštio Kremlj, njegov govor je bio snimljen kasno u noć 16. novembra, ali je objavljen na kanalu “Rusija 24“ tek narednog jutra, prenosi BBC.

Kako piše BBC, to je u suprotnosti sa saopštenjem koje je dao Putin nekoliko dana nakon obaranja malezijskog aviona MH17 u Ukrajini u julu 2014. godine.

Već su postojale sumnje da je za obaranje aviona krivo rusko oružje i proruski separatisti, ali je Putin u 1:30 iza ponoći za televiziju izjavio da “niko nema pravo da iskorišćava tragediju“.

Međutim, kako je politički analitičar Stanislav Belkovski tada izjavio, Putin je izgledao “nervozno“.

Komentatori su tada naveli i da je Putin zapravo želeo da se obrati međunarodnoj zajednici, pošto je njegovo saopštenje u SAD emitovano u udarnom televizijskom terminu.

Belkovski je naveo da je o padu MH17 predsednik Putin možda bio “sateran u ćošak“, ali da nikako nije nameravao da posustane. Isto to, kako se navodi, pokazuje i njegova retorika koja se odnosi na obaranje SU-24, koji je navodno upao u turski vazdušni prostor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: