Teroristi u Parizu koristili Zastavino oružje?

Nemačke vlasti su navodno uhapsile trgovca oružjem koji je teroristima koji su izveli napade u Parizu prodao automatske puške, prenosi „Raša tudej“.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2015.

08:29

Default images
Foto: Beta, AP

Tužioci u Štutgartu potvrdili su da su uhapsili 34-godišnjeg muškarca osumnjičenog za trgovinu oružjem, ali su odbili da komentarišu medijske navode da je on snabdeo oružjem militantne aktiviste koji su nedavno izveli terorističke napade u Parizu.

"Mogu da potvrdim da je jedan uškarac stavljen u pritvor pod sumnjom da je švercovao oružje", izjavio je portparol tužioca u Baden-Virtembergu, dodavši da je osumnjičeni uhapšen u utorak, preneo je Rojters.

Prema dokumentima koje su istražitelji predali kancelariji tužioca, napadači iz Pariza su navodno naručili preko interneta od švercera oružje iz Nemačke početkom novembra.

U porudžbini su bile dva AK-47, odnosno “kalašnjikovi”, napravljeni u Kini, kao i dve Zastavine puške M70 napravljene za vreme bivše Jugoslavije. To oružje je navodno prodato 7. novembra ove godine kupcu iz Pariza, navodno arapskog porekla.

Prema podacima prikupljenim iz telefona uhapšenog i četiri pronađena mejla, bio je u kontaktu sa “Arapinom iz Pariza”.

Inače, on je uhapšen kada su vlasti pokrenule istragu o onlajn platformama korišćenim za ilegalnu prodaju oružja. Policija navodi da je osumnjičeni učestvovao u najmanje osam slučajeva prodaja oružja od 14. avgusta do 18. novembra ove godine.

Osim toga, bezbednost u Nemačkoj ostaje na visokom nivou nakon terorističkih napada u Parizu 13. novembra, kada je život izgubilo 130 ljudi.

Tako su u četvrtak uhapšena dvojica muškaraca osumnjičenih za “ozbiljan čin ugrožavanja bezbednosti države”. Više od 300 policajca učestvovalo je u raciji koja je dovela do hapšenja 28-godišnjeg muškarca bez pasoša i 46-godišnjeg čoveka iz Tunisa.

Racija je izvršena u islamskom kulturnom centru u Berlinu, a uhapšeni su navodno planirali da uskoro izvrše napad u gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: