Slovenija odbacuje navode iz protestne note HR

Slovenija je odbacila navode iz najnovije hrvatske protestne note u kojoj se tvrdi da je Slovenija protivpravno žicom zagradila nekoliko prelaza.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.11.2015.

00:26

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Hrvatska je u protestnoj noti navela da je Slovenija dovela u pitanje i samo postojanje međudržavnog sporazuma koji omogućuje promet lokalnog stanovništva na malograničnim prelazima.

U odgovoru koji je prenela agencija STA, slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da bodljikava žičana ograda ne krši međudržavni sporazum o malograničnom saobraćaju i saradnji (SOPS) iz 1997., kao i da bi Hrvatska ako tako misli to pitanje trebalo da otvori na mešovitoj komisiji koja prati njegovo sprovođenje, za šta je Slovenija takođe zainteresovana da do toga što pre dođe.

Ljubljana u odgovoru ponavlja ono što je već izjavila i nakon ranijih upozorenja da se ukloni žica na mestima gde je Slovenija prešla međudržavnu granicu.

Tvrdi se naime da se tehničke barijere tog tipa postavljaju radi sprečavanja mogućeg prelivanja migrantskog talasa zelenom granicom preko slovenačke "šengenske granice", prenosi Hina.

Te prepreke po navodima Ljubljane samo slede "konfiguraciju terena" a hrvatski korisnici malograničnih prelaza koji zbog žice ne mogu na slovenačku stranu mogu koristiti druge najbliže ulazne tačke.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uručilo je danas slovenačkoj ambasadi u Hrvatskoj diplomatsku notu kojom se najoštrije protestuje zbog slovenačkog protivpravnog zagrađivanja prelaznih tačaka Trnovec - Središće ob Dravi (Šparovec) kao i Prhovec - Godeninci (Kocijan).

Zagrađivanjem dve pomenute prelazne tačke Slovenija je prekršila Sporazum o pograničnom prometu i saradnji iz 1997. i time dovodi u pitanje svrhu i postojanje tog sporazuma koji već dugi niz godina jamči i omogućava nesmetani život i prelazak granice za stanovnike pograničnog područja s obe strane, saopštilo je hrvatsko ministarstvo, prenosi Hina.

Slovenačkoj strani upućen je zahtev za uklanjanjem žice s navedenih prelaznih tačaka, a ponovljen je i zahtev za uklanjanjem bodljikave žice s državnog područja Hrvatske istaknut u prethodnim protestnim notama.

U razgovoru sa slovenačkim otpravnikom poslova istaknuto je da Hrvatska u postupanju slovenačke strane jasno vidi dvostruka merila, jer je Slovenija zaprečila dve prelazne tačke kojima se koriste hrvatski državljani, dok su prelazna mesta za sloveačke državljane ostala otvorena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: