Stefanović: Nemačka ispoštovala reč datu Vučiću

Odluka Bundestaga o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja u razgovorima Srbije i EU potvrđuje da je posvećenost Srbije reformama dobila punu podršku.

Izvor: Beta

Petak, 27.11.2015.

18:05

Default images
Foto: Beta, arhiva

To je izjavio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i dodao da je očigledno da je Nemačka ispoštovala reč datu premijeru Aleksandru Vučiću.

Stefanović je na vanrednoj konerenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da odluka Bundestaga predstavlja veliku stvar zajedno s pozitivnim ocenama Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

On je podsetio na ocenu predsednika Odbora za evropska pitanja Gintera Krihbauma da je Srbija deo Evrope.

Stefanović je dodao i da je pred nama još reformi, istakavši da je današnja odluka priznanje reformama u našem društvu i teškim uspešnim merama.

Kako je rekao, pokazalo se da Nemačka ceni to što Srbija radi na svom evropskom putu ,ali i na unutrasnjim reformama.

Put koji je odabrao premijer - da Srbija ne gura probleme pod tepih, nego da se i sa najvećim problemima i nedaćama suočava i da ih rešava bilo je nešto što je i prevagnulo da velika zemlja, najveća zemlja EU Nemačka donese ovakvu odluku, ocenio je ministar.

To je razlog da gradjani Srbije budu zadovoljni, da se vidi da Srbija pravi novi put ka svom punopravnom članstvu u EU, ali takodje da su neki ljudi prepoznali da sve ono što je uradjeno, bez obzira koliko je teško bilo, nije bilo uzaludno, već je doživelo i neku vrstu podrške, prokomentarisao je Stefanović.

"Podrška za otvaranje poglavlja, koja će biti preporuka šefovima država i vlada da u decembru donesu konačnu odluku o otvaranju dva poglavlja je zato dobra i ozbiljna vest", zaključio je Stefanović.

Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga danas je na vanrednoj sednici dao zeleno svetlo za otvaranje prva dva poglavlja u pristupim pregovorima Srbije i Evropske unije, saopštila je Fondacija Konrad Adenauer.

Predsednik Odbora za evropska pitanja Gunter Krihbaum saopštio je u pismu kancelarki Angeli Merkel da Odbor preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru, čime je, po tom pitanju, okončan parlamentarni postupak u Nemačkoj.

"Zakon o policiji tokom decembra"

Ministar unutrašnjh posla Nebojša Stefanović izjavio je da je to ministarstvo predalo Zakon o policiji Vladi Srbije, nakon mišjena Evropske omisije i izrazio očekivanje da će on biti usvojen tokom decembra.

''Imali smo dugo raspravu o Zakonu o policiji. Ona teče od pocetka godine'', rekao je Stefanović novinarima na konferenciji dodajući da je mišljene Evropske komisije potvrdilo da smo u najvećoj meri bili na dobrom putu.

Kako je rekao, primedbe EK nisu bile previše velike, odnosno, nisu previše menjale suštinu onoga što je napisano.

''Naveći deo tih primedbi smo i usvojili, ugradili u predlog zakona i poslali na mišljenje našim državnim organima. Očekujem da ćemo tokom decembra usvojiti novi zakon o policiji'', rekao je Steafnovic dodajući da je to dobra stvar i za policiju i nastavak reformi te važne profesije i čitavog društva.

On je najavio i da će u ponedeljak premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarati sa predstavnicima sindikata policije, koji će, dodao je, tada čuti šta je urađeno te će moći da razumeju da je dijalog najbolji za put da se nađu rešenja za pitanja važna za položaj policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: