Pajtić: Nema uslova za demokratske izbore u Srbiji

Predsednik DS Bojan Pajtić ocenio je u razgovoru sa šefom Delegacije EU Majklom Davenportom, da u Srbiji ne postoje uslovi za fer i demokratske izbore.

Izvor: Beta

Petak, 27.11.2015.

12:17

Default images
Foto: Beta

"Najvažnije pitanje koje danas moramo sebi i drugima postaviti je da li u Srbiji danas postoje uslovi za fer i demokratske izbore. Jasno je da oni ne postoje i DS će tražiti podršku od svih svojih evropskih partnera ali i svih građana Srbije za dostizanje tih uslova", rekao je Pajtić, a prenosi DS u saopštenju.

Pajtić je Davenportu preneo stav DS da je sadašnja situacija u Srbiji plod "nenormalnih uslova" političkog dijaloga i da je, kao takva, neprihvatljiva sa stanovišta evropskih vrednosti.

On je Davenportu zahvalio za, kako je naveo, "objektivan i iskren" Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2015. godinu.

"Naročito je naglasio značaj zabrinutosti EU za stanje medijskih sloboda koje su detaljno elaborirane u Izveštaju gde se precizno opisuju slučajevi zastrašivanja, otpuštanja pa čak i prebijanja novinara u Srbiji. Uz to, Izveštaj EU je bio u pravu što se tiče finansijskih pritisaka na novinare i vlasnike medija", navodi se u saopštenju.

Pajtić se Davenportu zahvalio na, kako je rekao, objektivnom i iskrenom Izveštaju Evropske komisije za 2015. godinu.

Kako je saopšteno iz DS, Pajtić je istakao značaj zabrinutosti EU za stanje medijskih sloboda koje su detaljno razmatrane u Izveštaju, navodeći da je "taj izveštaj bio u pravu kad je reč o finansijskim pritiscima na novinare i vlasnike medija".

Pajtić je Davenportu preneo stav DS da je situacija u Srbiji plod nenormalnih uslova političkog dijaloga, i da je takva, sa stanovišta evropskih vrednosti, neprihvatljiva.

"Najvažnije pitanje koje moramo postaviti je da li u Srbiji danas postoje uslovi za fer i demokratske izbore. Jasno je da oni danas ne postoje i DS će tražiti podršku od evropskih partnera, ali i građana Srbije za dostizanje tih uslova", naveo je Pajtić.

Ubrzo su se oglasili i iz SNS-a i kritikovali Pajtića zbog toga što je rekao da u Srbiji ne postoje uslovi za fer i demokratske izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: