Moskva: Državljani Rusije da napuste Tursku

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije apelovalo je na sve svoje državljane koji se nalaze u Turskoj da se vrate svojim kućama.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

16:44

Default images

Građani Rusije, kako se navodi, ne treba da putuju u Tursku zbog pretnji zvanične Ankare terorističkim napadima na teritoriji Rusije.

Rusko ministarstvo je potvrdilo raniju preporuku koju je uputilo građanima Rusije da se uzdrže od posete Turskoj Republici, a građanima koji se tamo već nalaze preporučuje da se vrate u zemlju.

Taj apel je usledio nakon što je pre dva dana Turska oborila ruski vojni avion suhoj-24, zbog navodnog upada u turski vazdušni prostor.

NATO dozvoljava Ankari da izvodi akcije koje prete globalnom miru i bezbednosti, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, optuživši Tursku da je saučesnik terorista.

"Ako je napad usmeren na one koji sprovede operaciju protiv terorista, kako bi drugačije akcije te strane mogle da se opišu? Kao akcije saučesnika terorista - nedvosmisleno, tu nema druge varijante", naglasila je Zaharova, preneo je Tas.

Zaharova je, osuđujući stav NATO, rekla da bi Alijansa trebalo da bude svesna mogućih posledica takve politike.

"Krijući se iza ozloglašene savezničke solidarnosti, NATO zapravo povlađuje Ankari i drugim članicama bloka da izvode nelegalne akcije svake vrste", kazala je Zaharova, dodajući da je Alijansa, po svemu sudeći, popustila pod pritiskom Turske.

Ona je rekla da takve akcije urušavaju međunarodne napore u borbi protiv Islamske države, koja je zabranjena u Rusiji, i predstavljaju direktnu pretnju globalnom miru i bezbednosti, prenela je agencija Tas.

Povodom incidenta u kojem su turske snage oborile ruski avion, Zaharova je rekla da NATO pokušava da prebaci krivicu na Rusiju.

Rusija se nada da je rukovodstvo Alijanse svesno rizika i negativnih posledica takve kratkovide politike, navela je Zaharova.

"Takva politika postavlja Alijansu protiv celokupne međunarodne zajednice i zajedničkih napora u borbi protiv prave pretnje i izazova", dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: