Evakuisana džamija u Briselu zbog sumnjivog praha

U Briselu je izvršena dekontaminacija 11 osoba, pošto je u najvećoj džamiji u gradu nađen sumnjiv paket sa belim prahom, čiji sastav treba da se odredi.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 26.11.2015.

14:57

Default images
Foto: Beta/AP

"Na ulazu u džamiju pronađen je paket u kojem je bilo nekoliko koverata i beli prah", rekla je predstavnica bezbednosnih službi En Vibin.

Izvršena je dekontaminacija 11 osoba, među kojima je devet vernika, i dva policajca.

Prema prvim podacima istrage, prah u paketu nije bio radiokativan, a za određivanje sastava biće potrebno šest sati, rekli su vatrogasci, dok policija veruje da će biti neophodno dva ili tri dana.

Zbog sumnjivog paketa, blokiran je sabraćaj u ulici gde je džamija, koja je pod zaštitom Saudijske Arabije, a nalazi se nedaleko od zgrade Evropske komisije i Evropskog saveta.

U dve džamije u briselskom regionu ranije su stigle preteće poruke, a jedna je potpisana kao "Hrišćanaska država".

U Briselu su od subote zbog opasnosti od terorističkih napada na ulicama raspoređene pojačane vojne i policijske snage. Podzemna železnica i škole ponovo su otvorene juče, pošto su nekoliko dana bile zatvorene.

Lokalni mediji javljaju da je 11 ljudi prebačeno iz džamije u obližnju bolnicu kao "deo procedure za dekontaminaciju i prevenciju".

Kvart Molenbek u kom se nalazi džamija proteklih dana je u medijima označen kao "leglo terorizma u prestonici EU".

U Briselu je od terorističkih napada u Parizu na snazi uzbuna zbog četvrtog stepena opasnosti. Na ulicama su jake vojne i policijske snage, a gradski život se odvija po posebnom režimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: