Papa osudio napade počinjene u božije ime

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja osudio je radikalizaciju mladih "koji postaju ekstremisti" kao i "varvarske napade počinjene u božije ime".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.11.2015.

08:26

Default images
Foto: Beta, AP

"Svi vernici imaju zajedničko uverenje da je Bog za kojim težimo Bog mira. Njegovo sveto ime ne smemo da koristimo kako bismo opravdali mržnju i nasilje", rekao je papa.

Franja je ocenio da je zbog toga "važan međureligijski dijalog" u svetu "ranjenom konfliktima".

"Mladi ljudi često se opredeljuju za radikalizam i postaju ekstremisti u ime religije sejući strah i razdor što uništava samu strukturu društva", dodao je papa.

Osim toga, on je hrišćanskim i muslimanskim verskim vođama poručio da nemaju puno izbora nego da pokrenu međusobni dijalog kako bi se odbranili od "varvarskih napada" islamskih ekstremista, koja su u poslednje vreme česta pojava u Keniji.

Verske vođe, dodao je papa, moraju da budu "proroci mira" u svetu punom mržnje i da međuverski dijalog nije luksuz niti opcija, već da je prosto "neophodan".

Papa Franja je tokom susreta sa verskim vođama takođe rekao:

"Mislim da je veoma važno naše zajedničko uverenje da Bog kojem svi služimo bude Bog mira. Izuzetno je važno da budemo proroci mira, mirotvorci koji pozivaju druge da žive u miru, slozi i međusobnom uvažavanju".

Poglavar Rimokatoličke crkve je juče doputovao u prvu posetu Africi u okviru turneje tokom koje će posetiti Ugandu i Centralnoafričku Republiku.

Kenijske vlasti su rasporedile 10.000 vojnika za bezbednost pape u Najrobiju.

Ovo je jedanaesto putovanje pape van Italije od kada je izabran u martu 2013. Papa Franja (78) nikad ranije nije bio u Africi.

Papa će tokom dana u Nairobiju takođe održati misu u univerzitetskom kampusu i govor o klimatskim promenama u regionalnom sedištu UN-a u Keniji.

Kenijska vlada proglasila je za danas nacionalni praznik, a papa Franja će služiti misu u glavnom gradu Najrobiju gde se očekuje 1,4 miliona ljudi.

Sutra će papa Franja posetiti Ugandu, drugu od tri destinacije tokom njegove šestodnevne afričke turneje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: