Vojska SAD: Brine nas ruski S-400, domet 400 km...

Odluka Rusije da u svojoj bazi u Siriji rasporedi najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400 izaziva "značajnu zabrinutost" za vojsku SAD.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

07:17

Default images
Foto: Thinkstock

Neimenovani američki zvaničnik je za AFP rekao da taj sistem "predstavlja značajnu pretnju za svakog".

"Postoji značajna zabrinutost i što se tiče vazdušnih operacija u Siriji", naveo je taj zvaničnik.

S-400 imaju domet od oko 400 kilometara, što znači da mogu da prodru duboku u tursku teritoriju ili bi mogle da predstavljaju i potencijalnu pretnju za avione iz koalicije, predvođene SAD, navodi francuska agencija.

Moskva je najavila da će u Siriju poslati svoj najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400, nakon što su u utorak turski lovci oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici. Taj sistem će biti raspoređen u bazi Hmejmim.

Baza Hmejmim se nalazi na području koje kontrolišu snage sirijske vojske, a Rusija je koristi za poletanje svojih bombardera koji idu u akciju uništenja ciljeva Islamske države u Siriji.

Sistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

Podsećamo, Ministarstvo odbrane Rusije donelo je odluku da pruži dodatnu pomoć svojim snagama u vazduhu – krstarica “Moskva” krenula je u priobalni rejon Latakije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: