Srbi na konsultacijama s Kolindom u dve kolone

Srbi u Hrvatskoj na konsultacijama o formiranju vlade pred hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović pojavili su se danas na Pantovčaku u dve kolone.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.11.2015.

19:09

Default images
Foto: Beta

Najpre je sa Kolindom Grabar Kitarović razgovarao potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac, a potom i izabrani zaštupnik te stranke Mirko Rašković.

Pupovac je za regionalnu TV N1 rekao da nije znao da Rašković dolazi na Pantovčak te napomenuo da je on za razgovor sa hrvatskom predsednicom imao saglasnost svih zastupnika srpske manjine.

SDSS i rukovodstvo nemaju dilemu oko odluka koje donose”, rekao je Pupovac, a na pitanje novinara otkud onda današnje sumnje lidera HDZ Tomislava Karamarka da SDSS nije složan, Pupovac odgovara: ” Ako Karamarko zna nešto više, što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega. Ja o njegovoj stranci ne znam ništa što ne treba da znam”.

Mirko Rašković tražio je od Kabineta predsednice da na konsultacije dođe sam te ga je Grabar-Kitarović primila i s njime odvojeno razgovarala.

Pupovac je novinarima kazao da izabrani zastupnici SDSS-a, u prvom krugu konzultacija, podržavaju koaliciju “Hrvatska raste” i mandatara Zorana Milanovića, a na pitanje novinara kako komentariše kritike iz Karamarkovev Domoljubne koalicije da se manjine ne bi trebale opredeliti “ovako rano”, odgovorio je da je u razgovoru s predsednicom rekao “da neće dopustiti nikakve pritiske i pretnje i ograničavanje mandata izabranih zastupnika, SDSS-a niti bilo koje političke grupacije”.

Predsednici sam rekao da nikakva prisila, nikakve javne polupretnje i nikakvi pokušaj pretnji ogrančavanja mandata zastupnika nacionalnih manjina u pogledu njhovog političkog izbora nisu u skladu s Ustavom i nisu u skladu s najboljom političkom praksom koju je Hrvatska imala”, rekao je Pupovac.

Podsetio je pritom na podršku koju je SDSS dao HDZ-u 2003. i 2011. te kazao kako ih niko na to nije prisiljavao. “To je bila stvar naše političke procene i izbora”, dodao je.

Na pitanje novinara potvrdio je da je tokom predizborne kampanje “bilo stranaka koje su htele da utiču na političke odluke SDSS-a i izbor kandidata za zastupnike u Sabor”, a pritisaka je, kazao je, bilo i nakon izbora.

Pupovac, ipak, nije hteo da otkrije o kojim se strankama radi, poručivši im da – greše. “Rekao sam predsednici što je trebalo da joj kažem. A svima koji me čuju, a koji to rade, poručujem da gješe oni koji žele ograničavati mandate zastupnika nacionalnih manjina”.

U kabinetu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku danas su započete konsultacije s parlamentarnim stranakama za saziv Hrvatskog sabora i o davanju mandata za sastav buduće vlade.

Inače, lider SDP-a Zoran Milanović će kod predsednice doći sa 67 potpisa podrške. Uz 56 osvojenih zastupničkih mandata koalicije, Milanović ima i sedam potpisa podrške od ukupno osam predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, tri od IDS-a i jednog reformistu.

Čelnik HDZ-a i prvi čovek Domoljubne koalicije, Tomislav Karamarko, pak, na Pantovčak će doći najmanje s 59 potpisa podrške, koliko je zastupničkih mesta na izborima osvojila ta koalicija.

Hoće li imati veći broj potpisa iz Domoljubne koalicije javnosti nisu hteli da otkrivaju, poručujući da sve videti na konsultacijama.

Predviđeno je da će se nakon konsultacija javnosti obratiti predsednika Grabar Kitarović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: