Šta je Tanjug info, koji nije Tanjug

Prestanak rada Tanjuga, gradonačelniku, poslaniku i producentu Saši Mirkoviću bio je povod da registruje novu medijsku kuću "Tanjug info".

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

16:23

Default images
Foto: Tanjug

U Tanjugu poručuju da im nova medijska kuća nije konkurencija, niti deo rešenja za nacionalnu agenciju o kom se u javnosti govori.

Dok zvanično ne počne da radi, privremena adresa redakcije je u "Sportu".

U tek renoviranim prostorijama nekadašnjeg najstarijeg sportskog lista neformalan susret suvlasnika "Sporta" i novinara. Urednik tek registrovanog kanala Tanjug info Boris Vuković je u ime Beotona Saše Mirkovića odgovorno lice za Sport, Moja TV i Tanjug info.

Tanjug info će se pre svega baviti školom novinarstva.

"Ono zbog čega smo registrovali to ime Tanjug info jeste da, pošto je agencija zvanično prestala da postoji, tim mladim ljudima koji dođu u školu da imaju veze sa istorijom, da znaju da je postojala jedna velika agencija, velika novinska kuća i da na taj način utemelje novinarske postulate", kaže Vuković.

Ipak, Tanjug još funkcioniše.

"Mi smo registrovali Tanjug info, predata je registracija, registracija je usvojena kao i žig, kao i ime, tako da je to pitanje za nekog drugog ko je to odobrio", kaže Vuković.

Sprovođenje odluke vlade o prestanku postojanja Tanjuga traje, a Tanjug još nije izbrisan iz registra APR-a. Dok se postupak ne sprovede do kraja, u redakciji na Obilićevom vencu radna je atmosfera. Pitanje je kako će funkcionistati dve kuće sa sličnim imenom.

"Nemam pojma, niti me zanima, niti me zanimaju menadžerski poslovi Saše Mirkovića. Mene zanima samo Tanjug, ja i dalje verujem i nadam se da će za Tanjug biti pronađeno rešenje, zbog ljudi i zbog brend nejma, kako je to rekao premijer. Čini mi se da su mnogi zaboravili kada govorimo o Tanjugu da govorimo o instituciji duge tradicije i velike snage. O instituciji koja i dalje nešto znači i u Srbiji i van zemlje. Ali sve ovo što se događalo od gašenja državne agencije i što je plasirano u medijima je do te mere banalizovano da smo zaboravili o čemu govorimo. Govorimo o ozbiljnoj medijskoj kući", kaže za B92 direktorka Tanjuga Branka Đukić.

U Registru medija u APR-u bez problema je registrovan je medij čije ime podseća na novinsku agenciju sa velikom tradicijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: