Paori protestuju: Ne blokiramo mi, već policija

Poljoprivrednici su i danas nastavili proteste na nekoliko lokacija u Vojvodini.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

16:04

Default images
Foto: Beta

Oni traže da novi zakon o poljoprivrednom zemljištu bude povučen iz procedure. Proteste obezbeđuje policija i žandarmerija. Jedan od najmasovnijih protesta bio je u Čenti, kod Zrenjanina.

Zašto je novac stranaca bolji od novca malih poljoprirvednika? Pitanje koje postavlja svaki od oko stotinu paora koji već treći dan protestuju u Čenti, ali i svi ostali u Vojvodini.

“Čime je njihov novac bolji da bi oni dobili tu zemlju, a neće država da ustupi ili nama proda pod tim uslovima pod kojima hoće da da strancima", kaže Aleksandar Gospodinački iz Zrenjanina.

Poljoprivrednici su revoltirani i porukama vladinih zvaničnika. Savetnik premijera Dragan Glamočić tvrdi da je deo državnog zemljišta uzurpiran, jer poljoprivrednici ne plaćaju zakup, zbog čega država gubi i do sto miliona evra.

"Ja lično pozivam gospodina Glamočića da dođe ovde i kaže koji poljoprivrednik nije do sad platio državnu zemlju, ko je uzurpator i ko je ovde taj što radi hiljadu hektara", kaže Mile Zarin.

Paori imaju odgovor i na najave države da, ukoliko lokalne samouprave precizno ne regulišu zakup zemljišta, da će opštinama biti obustavljen transfer poljoprivrednih sredstava.

“Mi smo za to da lokalne samouprave to reše jer ako budu geometarski ponovo premerili tu zemlju, mi ćemo imati dovoljno zemlje za licitaciju zato što se mnogo zemlje radi ad hok, bez papira, bez ičega. Mi koji idemo na licitaciju mi moramo da platimo tu zemlju i mi hoćemo da je platimo, samo da nam neko legalno i pravno ponudi tu zemlju", navodi Gospodinjački.

Za razliku od desetak poljopšrivrednika koji su juče uspeli da parkiraju traktore ispred Narodne skupštine, ova grupa od stotinak paora uverena je da u tome neće uspeti. Njihov skup obezbeđuju policija i žandarmerija.

Zarin i Gospodinjački kažu da policija brzo reaguje i navode da ne blokiraju put poljoprivrednici, već policija.

"Put ne blokiramo mi, mi stojimo sa strane, kako mi upalimo traktore, psotavlja se kordon policije i kordon Žandarmerije", kaže Gospodinjački.

Policija je danas blokirala i kolonu traktora u Žedniku, kod Subotice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: