Pitanja opozicije za maketu Vlade Srbije

Poslanici opozicionih DS, Nove stranke i Pokreta za preokret su ovog poslednjeg četvrtka u mesecu postavljali pitanja maketi Vlade Srbije u skupštinskom holu.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 26.11.2015.

20:28

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Oni navode da je postalo pravilo da nema predstavnika izvršne vlasti kojima bi se obraćali i tražili odgovore.

Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović, uputio je pitanje premijeru da li zna da je 700.000 ljudi svakog dana gladno, kako preživljava isto toliko penzionera koji primaju minimalne penzije, te da građanima nakon što podmire račune ne ostane ni za "šaku pirinča".

Šefica poslanika DS Nataša Vučković rekla je da Vlada Srbije ni danas nije ispoštovala svoje obaveze prema parlamentu.

"Da li Vlada Srbije namerava da one koji govore o državnom udaru privede pravdi zbog uznemiravanja javnosti", upitala je Vučković, koka smatra da se zavođenjem straha šalje poruka unutar SNS u smislu disciplinovanja njihovih redova uoči izbora, a građanima da ćute jer im u suprotnom može biti mnogo gore.

Njen stranački kolega Balša Božović govorio je o privatizaciji PKB, tvrdeći da se državno zemljište uknjižava na PKB, kako bi budući vlasnik te korporacije dobio svo to zemljište.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je premijerova poseta Kini važna, ali da vladu ne čini samo Vučić i da su u parlament danas mogli da dođu drugi članovi vlade.

Živković je ponovio pitanje šta je sa istragom o padu vojnog helikoptera 13. marta ove godine, a zatražio je i informaciju ko je vlasnik firme "Asomakum".

Pitanje za premijera imao je i njegov stranački kolega Vladimir Pavićević, a glasilo je da li preuzima odgovornost za situaciju u kojoj građani nemaju poverenja u institucije, imajući u vidu slučaj članice vladinog Saveta za borbu protiv korupcije Miroslave Milenović, koja nije prijavila napad jer nema poverenje u institucije.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, poslanička pitanja su predviđena svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, u periodu od 16 do 19 sati, u vreme kada ima sednice najvišeg zakonodavnog tela.

SNS: Vučić u važnoj državničkoj poseti

Srpska napredna stranka (SNS) podržava to što je predsednik Vlade Srbije odlučio da ode u Kinu, zemlju sa snažnom ekonomijom, a ne da danas dođe u parlament i odgovara na poslanička pitanja, rekao je šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić.

Babić je novinarima u Skupštini, nakon što je opozicija u holu postavljala pitanja predstavnicima vlasti, rekao da "SNS u potpunosti podržava odluku predsednika vlade da između neobaveznog ćaskanja sa (Balšom) Božovićem, (Draganom) Šutanovcem i (Natašom) Vučković, bira jednu važnu državničku posetu Kini koja ima snažnu ekonomiju".

"Ta odluka je u interesu građana Srbije", rekao je Babić.

Povodom navoda opozicije o zavođenju straha među građanima, Babić je rekao da je opredeljenje Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića izgradnja i očuvanje bezbednost, stabilnosti i mira.

On je pitao gde je odgovornost predstavnika Demokratske stranke zbog fabrikovanja afera, čiji je cilj bio destabilizacija države, a kao jednu od njih naveo prisluškivanje lidera DS Bojana Pajtića i navodno iznuđivanje novca zbog izgradnje vetroparkova.

Babić se osvrnuo i na kritike Nove stranke o neispunjenim obećanjima premijera, uz podsećanje da je lider te partije Zoran Živković obećao da će podneti ostavku na mesto poslanika ako se dokaže da firma Asomakum nema nikakve veze sa premijerovim bratom Andrejem Vučićem."Sud je dokazao da on nema veze sa tom firmom, a Živković nije dao ostavku, što znači da njegova data reč ništa ne znači", ocenio je Babić.

Poslanik SNS-a Aleksandar Jovičić odgovorio je na kritike DS-a oko zemljišta PKB-a, navodeći da je još 2011. godine, za vreme vlasti DS-a, data saglasnost da zemljište PKB-a pređe u vlasništvo te firme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: