Nisu znali da je avion ruski ili provokacija?

Zvaničnici Moskve i Ankare izneli su suprotne verzije toga šta se dogodilo sa ruskim vojnim avionom i zbog čega je oboren.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

23:11

Default images
Foto: printscreen

Ruski vojni avion Su-24 oboren je u utorak zbog navodnog upada u turski vazdušni prostor, a o incidentu još nisu poznati svi podaci.

“Danas u 9:30, ruska letelica koja je izvodila antiterorističke akcije oborena je od strane tuskih vazduhoplovnih snaga“, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo odbrane nakon incidenta.

Ministarstvo je dodalo da potez Turske posmatra kao “neprijateljski čin“.

U pismu koji je Turska poslala UN, zvaničnici tvrde da su ruski piloti upozoreni deset puta u pet minuta pre nego što je ispaljena raketa.

Takođe, tuski zvaničnici su saopštili da su u incidentu učestvovale dve letelice, ali da se nije znalo čiji su avioni. “Nakon upada, jedan avion je napustio turski vazdušni prostor. Na drugi avion je ispaljena raketa i on se srušio na teritoriji Sirije u blizini tursko-sirijske granice“, saopšteno je u pismu.

U istom dokumentu navedeno je da je “upad“ u turski vazdušni prostor trajao 17 sekundi.

U saopštenju koje je izdao turski predsednik Redže Tajip Erdogan navodi se da je Turska imala pravo da brani svoje granice.

“Turska ne želi da dođe do eskalacije incidenta. Mi smo samo branili našu bezbednost“, naveo je Erdogan. Prema navodima Ankare, ruski avion je pogođen nakon što su odbijena upozorenja. Međutm, ruski pilot Konstantin Muraktin, koji je preživeo rušenje aviona i odveden je u rusku bazu u Latakiji, insistira na tome da avion nije prešao u turski vazdušni prostor, kao i da nije bilo vizuelnih ili audio upozorenja pre obaranja.

“Nemoguće je da smo ušli na njihov prostor ni na sekundu. Leteli smo na visini od oko 6.000 metara po vedrom nebu, i potpuno sam kontrolisao let“, rekao je on.

Rusija tvrdi da je letelica bila iznad Sirije kada je pogođena. Ruski Generalštab je, komentarišući incident, saopštio da je na kraju turski avion prekršio sirijski vazdušni prostor nakon što je pogođena ruska letelica.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valud Mualem je takođe izjavio da Turska i njen predsednik “pomažu teroristima u Siriji“, dodajući da je Turska povredila sirijski suverenitet ulazeći u njen vazdušni prostor.

Prema tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane, jedan od prvih poteza Turske nakon incidenta bilo je pozivanje NATO saveznika dok je izbegavala komunikaciju sa Rusijom.

Članice alijanse izrazile su podršku Turskoj.

“Mi se solidarišemo sa Turskom i podržavamo njen teritorijalni integritet“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Međutim, kako su objavili pojedini ruski mediji, pojedine članice NATO nisu izrazile punu podršku Turskoj, te su Nemačka i Češka bile “iznenađene turskom akcijom“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da je obaranje aviona provokacija.

“Zaista sumnjamo da je do incidenta došlo nenamerno. Izgleda kao isplanirana provokacija“, rekao je Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: