Obama uverava Amerikance da su bezbedni

Američki predsednik Barak Obama uveravao je Amerikance da su bezbedni u trenutku kada milioni građana kreću na put za praznik Dan zahvalnosti.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

19:48

Default images
Foto: Beta/AP

Tokom praznika se očekuju pojačane mere bezbednosti na aerodromima i prazničnim događajima sa puno ljudi.

"Nemamo nikakve konkretne ni uverljive obaveštajne podatke koji bi ukazivali na neku zaveru u zemlji", rekao je Obama novinarima u Beloj kući, pred koje je izašao zajedno sa najvišim savetnicima za borbu protiv terorizma i nacionalnu bezbednost.

Vlasti, kako je istakao, "preduzimaju sve mere kako bi zemlja bila sigurna".

FBI je ranije ove nedelje poslao dopis svim odeljenjima u zemlji upozoravajući na moguće incidente i iznoseći informacije kako su napadači u Parizu izveli napade 13. novembra u kojima je poginulo 130 ljudi.

Američki Stejt dipartment je, takođe, izdao upozorenje za putovanja savetujući američke putnike da budu oprezni, naročito prilikom poseta stranim zemljama.

Funkcioneri u Njujorku su naglasili da nema nikakve konkretne pretnje po grad, uprkos video snimku koji je prošle nedelje objavila Islamska država, a na kome su prikazane slike Njujorka, gde se za Dan zahvalnosti održava tradiconalna parada kojoj prisustvuju milioni ljudi.

I Ministarstvo za unutrašnju bezbednost je u petak saopštilo da nema uverljive pretnje da bi se u SAD mogli dogoditi napadi poput onih u Parizu.

Gotovo 46,9 miliona Amerikanaca biće za Dan zahvalnosti na putu budući da je reč o produženom vikendu i prazniku na koji Amerikanci najviše putuju. Avionom će putovati čak 3,6 miliona ljudi, a očekuju se kašnjenja u letovima zbog pojačane bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: