"Evropa ne može više primati toliko izbeglica"

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da Evropa mora reći da više ne može primati toliko migranata, "jer to nije moguće".

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

18:43

Default images
Foto: Gettyimages

On je ocenio da je nadzor spoljnih granica Evropske unije presudan za budućnost EU.

"Ako to ne učinimo, ljudi će reći: Evropo sad je toga dosta", upozorio je Vals u izjavi nemačkom listu "Zidojče cajtung" uoči večerašnjeg susreta u Parizu francuskog vođstva s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Francuski premijer je rekao da je odluka Nemačke da pozove izbeglice "častan izbor", ali je napomenuo i da "nije Francuska ta koja im je rekla: Dođite", što su mnogi francuski i zapadnoevropski mediji prepoznali kao kritiku na račun nemačke kancelarke Merkel.

"Evropa mora naći rešenja tako da izbeglice prihvataju i zbrinjavaju zemlje u okruženju Sirije, jer, u protivnom, Evropa dovodi u pitanje sposobnost da efikasno nadzire svoje granice", ocenio je Vals.

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je u utorak, posle razgovora s američkim predsednikom Barakom Obamom, da se mora zatvoriti granica između Turske i Sirije i sprečiti da preko nje u Evropu dolaze islamski džihadisti.

Francuski ministar ekonomije Emanuel Makron istovremeno je naveo da su on i nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel predložili francusko-nemački plan za rešavanje migrantske krize, uz stvaranje fonda od 10 milijardi evra.

Taj plan je upućen francuskom predsedniku Olandu i nemačkoj kancelarki Merkel i predviđa da se tim sredstvima obezbedi jačanje bezbednosti unutar EU, efikasno zaštite spoljne granice Unije i sagleda kako uvesti delotvorne mere za rešavanje izbegličke krize.

"U protivnom, preti opasnost da naši narodi, naše političke partije, naše vlade nastoje da taj problem rešavaju svako za sebe ili, štaviše, delujući jedni protiv drugih", upozorio je Makron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: