"Putin deli NATO, Erdogan prokockao šansu"

“Mirna glava“ koja je sprečila NATO od produbljivanja Hladnog rata sa Sovjetskim savezom je razbijena, piše CNN.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

17:45

Default images
Foto: Beta/AP

Decenije oprezne diplomatije nakon kriza koje su trajale pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina Turska je žrtvovala u nekoliko sekundi.

U tim trenucima u kojima je Turska oborila ruski vojni avion, ruski predsednik je takođe razvio i strategiju: destabilizovati i podeliti NATO, piše CNN.

Kako se navodi, to je dovelo do još jednog žrtvovanja. Svaka mogućnost da se brzo okonča rat u Siriji je iščezla.

Kako piše CNN, Putin pokušava da destabilizuje NATO godinama. Bilo da je reč o letu ruskih aviona iznad Baltika, destabilizaciji Ukrajine ili aneksiji Krima, on je provocirao Alijansu.

"Tada su članovi Alijanse stajali čvrsto kao jedan“, piše CNN. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je odmah nakon incidenta sa ruskim avionom izjavio da NATO podržava teritorijalni integritet Turske.

Ipak, nemački i češki zvaničnici izjavili su da su iznenađeni akcijom Turske, dok je američki predsednik Barak Obama izjavio da Turska “ima pravo da brani svoj vazdušni prostor“ i najavio razgovor sa turskim predsednikom Erdoganom.

Predsednici SAD i Francuske, Barak Obama i Fransoa Oland, apelovali su na Rusiju da je bolje da se pridruži njihovoj koaliciji u bombardovanju položaja ID u Siriji.
Kako navodi CNN, to je postalo više verovatno nakon što su i Rusija i Francuska pretrpele terorističke napade u kojima je bilo mnogo žrtava.

Pojedini analitičari su naveli da je to bio redak slučaj u međunarodnoj diplomatiji i momenat kada se učinilo da bi Rusija mogla da promeni stranu po pitanju podrške Bašaru al-Asadu.

“Međutim, Erdogan je prokockao tu šansu. Erdoganovi partneri sada na njega gledaju kao na nestabilan element. On je ceo sto sa kartama digao u vazduh“, navodi CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: