Vojska SAD: Gađanje bolnice je "ljudska greška"

Više od meseci i po dana bilo je potrebno američkoj vojsci za pisanje izveštaja o raketiranju bolnice u Avganistanu u kojoj je stradalo više od 30 osoba.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

17:25

Default images
foto: Beta/AP

General Džon Kembel je rekao da je bolnica u kojoj su se nalazili i pripadnici humanitarne organizacije Lekari bez granica pogođena zbog “ljudske greške“.

Prema njegovim rečima, takav scenario je mogao da bude izbegnut i obećao je da će protiv odgovornih biti pokrenuti disciplinski postupci.

“Većina onih koji su učestvovali u incidentu su suspendovani, tragičan incident je mogao da se izbegne i prouzrokovan je primarno ljudskom greškom. Odgovorni nisu prepoznali da se radi o bolnici, mislili su da napadaju drugu zgradu, udaljenu nekoliko stotina metara u kojoj su se nalazili teroristi“, naveo je Kembel.

Bolnica u avganistanskom gradu Kunduz je pogođena 3. oktobra, bombardovanje je trajalo skoro sat vremena iako je osoblje upozorilo komande NATO u Kabulu i Vašington da treba prekinuti napad.

“Oni koji su tražili da se izvrši napad i oni koji su ga izvršili nisu predizeli neophodne mere da bi potvrdili da je taj objekat legitimna vojna meta“, zaključio je Kembel.

Predsednik SAD Barak Obama je posle napada uputio izvinjenje organizaciji Lekari bez granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: