Dačić: Na primeru Srbije narušeni svi principi

Svi principi međunarodne zajednice narušeni su upravo na primeru Srbije, izjavio je predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.11.2015.

13:17

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, on je poručio da međunarodni poredak treba da bude zasnovan na principima, a ne samo na političkim interesima.

"Svet u kome živimo je veoma lako uništiti, ali ga je teško sačuvati i odbraniti njegove principe. Tako je i sa Srbijom kad je u pitanju njen teritorijalni integritet i suverenitet", istakao je Dačić, obraćajući se učesnicima međunarodne konferencije "Jalta-Potsdam-Helsinki-Beograd: U potrazi za bezbednim svetskim poretkom".

On je naveo da su u samom OEBS-u u Beču, na istom sastanku na kojem se razgovaralo o Ukrajini i gde su zapadne zemlje oštro kritikovale Rusku Federaciju optužujući je da je narušila suverenitet i integritet Ukrajine, ambasadori Albanije i SAD tražili da Kosovo postane član OEBS-a.

"Pa gde su tu principi? Ili, kada je reč o Unesku, SAD su pre četiri godine bile protiv prijema Palestine u tu organizaciju, a sada su se založile za prijem Kosova", primetio je šef srpske diplomatije.

To znači, konstatovao je Dačić, da nema više principa, već postoje politički interesi.

"Toga svi moramo da budemo svesni i da se trudimo da u svemu tome međunarodni poredak bude zasnovan na nekim principima. Ako nema principa, onda svi mi zavisimo od toga koliko se dopadamo ključnim akterima na međunarodnoj političkoj sceni", istakao je Dačić koji je i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je, takođe, podvukao visok nivo saradnje Srbije sa Rusijom, a i Belorusiji je zahvalio na podršci očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: