Dve "istine" - ruska i turska verzija događaja

Turski F-16 oborio je juče ruski avion Su-24 i tom prilikom jedan pilot je poginuo, a Ankara i Moskva imaju različite verzije događaja koji su doveli do toga.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

11:28

Default images
Foto: Tanjug

Ankara tvrdi da je ruski avion oboren nakon što je narušio turski vazdušni prostor i da je to trajalo 17 sekundi. Međutim, ruska vojska ističe da avion nikada nije ušao na tursku teritoriju i daje sam turski F-16, koji je oborio avion, narušio sirijski vazdušni prostor.

Turska je tako Savetu bezbednosti UN saopštila da je oborila neidentifikovan avion koji je narušio turski vazdušni prostor i branila svoje pravo da tako postupi.

U pismu 15-članom Savetu bezbednosti UN i generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, turski ambasador u UN Halit Čevik je rekao da su dva aviona prišla turskom vazdušnom prostoru i da su upozorena 10 puta tokom pet minuta da promene pravac.

Čevik je rekao da su dva aviona zatim ušla više od kilometar i po na teritoriju Turske na 17 sekundi i da nije poznato iz koje države avioni potiču.

"Nakon povrede (prostora), avion 1 je napustio turski vazdušni prostor. Na avion 2 je pucano dok se nalazio u turskom vazdušnom prostoru iz aviona F-16 koji su bili u patrolnoj (misiji) na tom području", stoji u pismu Čevika koje je objavio Vikiliks.

U pismu se navodi da se "avion 2, srušio na sirijskoj strani, tursko-sirijske granice".

Osim toga, turski zvaničnici navode da je avion oboren iznad tuskog vazdušnog prostora, a da je samo pao na sirijskoj teritoriji. Međutim, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak koji navodno dokazuje da ruski vojni avion nije upao u turski vazdušni prostor, zbog čega je oboren.

Takođe, postavlja se pitanje kako je turska vojska pet minuta upozoravala ruske pilote ako su oni samo 17 sekundi navodno narušavali turski vazdušni prostor.

Turska teritorija, koju je ruski avion prema jednoj od verzija preleteo, duga je dva kilometra.

AFP je objavio grafičku ilustraciju koja prikazuje i rusku i tursku verziju događaja. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: