Bela kuća: Nema verodostojne pretnje ID po SAD

Tim za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Baraka Obame smatra da nema nikakve "određene niti verodostojne pretnje" ID po SAD.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

08:35

Default images
Foto: Beta, AP

Obama je juče sazvao sastanak sa Savetom za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarali o nedavnom nizu napada samoproglašene Islamske države, koja tvrdi da je osnovala kalifat koji obuhvata velike delove Iraka i Sirije, prenosi AFP.

"Predsednik je usmerio svoj tim za nacionalnu bezbednost na dalje intenziviranje tekućih napora u cilju slabljenja i uništavanja ID", navodi se u saopštenju.

Obama je, kako se dodaje, pozvao na pojačanu bezbednosnu i obaveštajnu saradnju sa saveznicima.

Ukazavši na povećane globalne strahove od napada nakon što su nasilni ekstremisti izveli pogubne napade u Maliju, Libanu, Nigeriji i Turskoj proteklih nedelja, američka vlada je u ponedeljak upozorila američke državljane na "pojačane terorističke pretnje".

Međutim, Obama je na sastanku sa timom za nacionalnu bezbednost "obavešten da trenutno nema specifične, verodostojne pretnje po zemlju od strane ID", precizira se u saopštenju.

Kako se dodaje, SAD su snažno posvećene daljem predvođenju zajedničkih napora globalne koalicije u suzbijanju ID.

Vašington i Pariz su intenzivirali borbu protiv ID, pri čemu je Francuska otpočela svoje prve udare sa nedavno raspoređenog nosača aviona u Sredozemnom moru, a SAD pozivaju na veću međunarodnu saradnju protiv te džihadističke grupe, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: