Da li patrijarhu priliči da poziva "silu" i "krv"?

Borba za to da Kosovo ne uđe u Unesko izazvala je poglavara Srpske pravoslavne crkve da više puta govori o tome da se u toj borbi neće birati sredstva.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

20:32

Default images

Patrijarh je tako pominjao odbranu silom, ali i ratovanje.

Zbog toga smo istraživali da li je to odgovarajuća retorika za crkvenog poglavara.

Pred više hiljada vernika, patrijarh srpski Irinej je na slavi manastira Dečani pozvao sve bivše stanovnike Kosova i Metohije da se vrate u svoje domove, ali je između ostalog rekao i ovo:

“Sabrali smo se ovde da pokažemo sebi i čitavom svetu da su manastir Dečani i ostale svetinje kosovsko-metohijske srpske, i da ih ne može niko oduzeti od nas. Mi smo ih branili, i branićemo ih svim ljudskim sredstvima, ali, ako bude potrebno, branićemo ih i silom. Ako treba, prolićemo i krv da odbranimo ono što je naše, ono što nam je Gospod darovao.”

Ovo nije prvi put da patrijarh Irinej daje slične izjave. Na pitanje naše novinarke pre dve nedelje, pred glasanje o prijemu Kosova u Unesko, šta je mislio kada je rekao da milom ili silom treba da vratimo Kosovo, patrijarh je rekao:

“Ako se nešto otima silom i ako ne možete milom da odbranite, šta vam drugo ostaje nego da se brani način na koji se to brani? To ne samo u ovom slučaju, uopšte u principu u načelu. Da li priliči duhovnicima da pozivaju na silu? Crkva blagosilja odbrambene ratove. Rat je zlo, ali ako treba da se branimo, naša je dužnost da se branimo, nećemo da sednemo i da kažemo secite nam glave, nego ćemo se boriti protiv toga. Da li je to u duhu hrišćanstva? To je u duhu hrišćanstvai svega verskog. Pa šta da radimo, je li ? Pa ne znam, Hrist kaže okreni drugi obraz. Pa dobro, okrenuti obraz u nekim stvarima, ali ako onaj ne gleda obraz, nego gleda da te uništi, moraš da se boriš.”

Sociolog Ratko Božović kaže da ga je iznenadila ratničke retorika u delu govora patrijarha Irineja u Dečanima i da mu je žao zbog nje.

“Ja bih od njega više očekivao retoriku mira, pomirenja, tolerancije i ljubavi. To bi se od njega očekivalo da bi uspostavili kakvu takvu komunikaciju sa ovima drugima, sa kojima možemo biti nesaglasni u ovom trenutku, ali razmišljati o suživotu. Suživot je pretpostavka da se na neki način uspostave ove vrednosti, koje nisu, nažalost, prisutne u tome što je rekao gospodin patrijarh”, ističe Božović.

Sem sa pokušajem otimanja srpskih svetinja na Kosovu prijemom južne srpske pokrajine u Unesko, SPC ssuretala se i sa problemima zbog vladika koji su sumnjičeni za pedofiliju i homoseksualizam, ali o tome javnost nikad nije dobila zvaničan stav Crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: