"Žrtve očekuju pomoć odmah, država to ne pruža"

Kada žrtve porodičnog nasilja zovu pomoć, očekuju je odmah, a država im to ne omogućava uprkos obećanjima, kaže Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

16:58

Default images
Foto: B92

Kako je rekla u Kažiprstu B92, postoje obećanja, ali se već dve godine sve svodi na čekanje da se usklade zakoni sa standardima EU i Saveta Evrope.

"Neophodne su hitne mere zaštite žrtve, odmah ili najkasnije za 48 sati. U Srbiji žrtve nastavljaju da žive u okruženju u kom trpe nasilje pa se nakon prijave pitaju šta im je to trebalo", kaže ona.

Gošća Kažiprsta ističe da žrtve dobijaju pomoć faktički samo kada se nasilnik zbog izvršenja nekog teškog dela pritvara, a u suprotnom se nasilje po prijavi često samo pogoršava.

"MUP nije imao sluha da primenjuje nešto što u Austriji važi već dvadeset godina, a kažu nam da su takve stvari neustavne. Mi se sa tim ne slažemo", kaže Macanovićeva.

Govoreći o poraznoj statistici i činjenici da je u Srbiji od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno više od 30 žena, Vanja Macanović kaže da podaci pokazuju da u zemlji na svakih 10 dana bude ubijena jedna žena.

"Da li je broj veći ili manji svake godine zavisi od toga da li se desilo neko masovno ubistvo, kao što smo imali 2013. i ove godine. Sada imamo veći broj prijavljenih slučajeva nasilja, što je dobro jer će biti precizne evidencije, ali je i pitanje za državu kako će isti broj ljudi u nadležnim službama odgovarati na te prijave", kaže gošća Kažiprsta.

Kako kaže, postoje neki pomaci, pa tako policija ima protokole i posebna pitanja prema kojima se određuje procena rizika i pomoću kojih se lakše izveštava tužilaštvo o slučajevima. Ipak, ističe ona, potrebno je mnogo više.

"Reakcije javnosti na naše kampanje su dobre, ali nema reakcija od donosilaca odluka. Nadamo se da će oni uskoro shvatiti da moramo da poboljšamo ono što sada imamo", kaže Vanja Macanović.

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: