Tunis: Eksplozija blizu ambasade Srbije, 14 mrtvih

U eksploziji u autobusu koji je prevozio pripadnike garde predsednika Tunisa blizu srpske ambasade u prestonici Tunisa poginulo je 14 ljudi, a 11 je povređeno.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Utorak, 24.11.2015.

18:38

Default images
Screenshot (Youtube)

Snažna eksplozija dogodila se oko 17h, a među stradalima nema službenika srpske ambasade, rekao je Nikola Lukić, ambasador Srbije u Tunisu za "Večernje novosti".

Tuniska nacionalna televizija Vatanja je navela da se eksplozija dogodila u Aveniji Muhamed V u centru glavnog grada Tunisa, prenela je agencija AP.

Predsednik Tunisa Bežid Kaid Esebsi uveo je vanredno stanje u zemlji i policijski čas u prestonici Tunisu, nakon eksplozije bombe u autobusu koji je prevozio pripadnike tuniske predsedničke garde, javlja AP.

Do eksplozije bombe u autobusu najverovatnije je došlo tako što je bombaš detonirao bombu unutar vozila, izjavio je Rojtersu neimenovani izvor blizak predsedništvu.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za taj napad, ali Tunis ima problema sa islamistima otkad je 2011. sa vlasti svrgnut diktator Zine El Abidine Ben Ali.

Ambasador Srbije je izjavio da je dobio informaciju da je stradalo 15 ljudi.

"Napad se dogodio na oko dva kilometra od zgrade ambasade, u jednoj od centralnih gradskih ulica, Aveniji Muhamed 5", naveo je on

Pretpostavlja se da je bomba već bila podmetnuta u autobus koji prevozi pripadnike garde i da je aktivirana daljinskim putem.

U eksploziji u centralnoj aveniji u glavnom gradu Tunisa poginuli su i povređeni pripadnici tuniske predsedničke garde i nije bilo civilnih žrtava, izjavio je Tanjugu ambasador Srbije u Tunisu Nikola Lukić. Ambasador Lukić je napomenuo da je obaveza srpskih državljana koji doputuju u tu zemlju da se, prema uputstvu Ministarstva spoljnih poslova, jave ambasadi, a da javljanja nije ni bilo u protekle dve sedmice.

Prema njegovim rečima, srpski državljani koji su u Tunisu uglavnom su u mešovitim brakovima i stanuju dalje od centra grada.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, ali Tunis ima problema sa islamistima otkad je 2011. sa vlasti svrgnut diktator Zine el Abidine ben Ali.

U Tunisu su se od početka godine već dogodila dva teroristička napada koji su bili usmereni protiv stranaca, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, .

Prvo je u Nacionalnom muzeju Bardo u martu ubijen 21 turista i jedan policajac, dok je u junu u letovalištu Sus ubijeno 38 turista. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: