"Oborili smo avion, imali smo pravo da odgovorimo"

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je, povodom obaranja ruskog aviona, da je Turska imala pravo da odgovori na povredu svog vazdušnog prostora.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

14:36

Default images
Foto: Beta/AP

Davutoglu je u govoru u Ankari rekao da bi svet trebalo da zna da će Turska uraditi "šta god je neophodno" da bi garantovala bezbednost svoje zemlje, preneo je Rojters.

"Turska je dužna da preduzme mere protiv svakog ko ugrožava njene granice. Svako mora da zna da je naše međunarodno pravo i nacionalna dužnost da preduzmemo sve potrebne mere protiv svakog ko ugrozi naše vazdušne ili kopnene granice", istakao je turski premijer.

Nešto ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je napad na ruski avion Su-24 udarac u leđa koji su Rusiji naneli saučesnici terorista i upozorio da će obaranje ruskog aviona imati ozbiljne posledice po rusko-turske odnose.

"Ne mogu na drugačiji način da okvalifikujem to što se dogodilo", rekao je ruski lider.

On je u Jordanu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kraljem Abdulahom II izjavio da je ruski avion oborio turski lovac raketom "vazduh-vazduh", prenosi Tas.

Prema Putinovim rečima, ruski Su-24 ni na jedan način nije ugrožavao Tursku.

Avion je bio u operaciji protiv Islamske države i nalazio se na udaljenosti od četiri kilometra od turske granice, na teritoriji Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: