KiM: Posle slučaja Unesko više ništa nije isto

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Berlinu da Kosovo ne želi primenu briselskih sporazuma i da to destabilizuje stanje u regionu.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

20:23

Default images

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže za B92 da još nije poznat datum sledećeg sastanka Beograda i Prištine.

Zaključak da posle slučaja Unesko više ništa nije isto, potvrđuje i žustra runda polemike i to ne briselska, već berlinska.

Na skupu šefova diplomatije jugoistočne Evrope kosovski i albanski ministri Tači i Bušati optužili su Srbiju za agresivnu kampanju protiv članstva Kosova u Unesku. Srpski kolega odgovorio pitanjem - šta uopšte Priština želi?

"Reagovao sam zbog toga što smatram da bi Kosovo prvo trebalo da odluči da li uopšte želi da primenjuje Briselski sporazum i dogovore koje smo tamo postigli, jer suspenzija Briselskog sporazuma ne postoji kao mogućnost. To je jedno izvrdavanje obaveza koje smo dogovorili u prisustvu međunarodne zajednice i to je upravo ono što destabilizuje stanje u regionu", rekao je šef srpske diplomatije ivica Dačić.

Iz kancelarije za KIM još jednom poručuju - Srbija ne prekida razgovore i ne odustaje od dogovora.

"Srbija ni danas nije kočnica neuporedivo boljim odnosima. Nećete videti da pozivamo na nasilje protiv Albanaca i da nam smeta neki albanski spomenik na Kosovu. Prema tome, mi smo uvek bili za dijalog otvoreni. Što se nas tiče on traje, ali ne sme da bude dijalog gluvih", naglašava Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM.

Briselu su trenutno neke druge stvari u fokusu.

B92: Kako komentarišete „pauzu“ u briselskom dijalogu?

Maja Kocijančič: Pauza? Dijalog se nastavlja.

B92: Dobro da preformulišemo, kada se nastavlja?

Maja Kocijančič: Ako me pitate za datum sledećeg sastanka na najvišem nivou, nemam još najavu.

B92: Možete li barem da objasnite šta se čeka?

Maja Kocijančič: U ovom trenutku ne.

Procenjuje se da bi tišina između Beograda Prištine mogla da potraje do proleća. Iz Balkanske grupe za politiku poručuju da nastavak dijaloga u istim okvirima nema velike šanse za uspeh, a presudna će biti odluka Ustavnog suda Kosova u vezi sa ZSO krajem januara.

"Mi vidimo da je ovo stalo. Nije tako lako. Ako Ustavni sud proglasni neustavnim formiranje ZSO onda treba menjati okvir pregovara", navodi Naim Rašiti iz Balkanske grupe za politiku.

Podsećamo, 25. avgusta potpisani sporazumi u Briselu tada su bili označeni kao značajna prekretnica u dijalogu. 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: