Čepurin: Srbija pokazala da nije poslušnik

Smatramo veštačkim i kontraproduktivnim pokušaj da se Srbija stavi pred izbor - ili Rusija ili EU, izjavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

22:03

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

"Nacionalni interes Srbije je razvoj odnosa i sa Istokom i sa Zapadom, bez nametanja uslova i stvaranja sukoba. Svojom izbalansiranom politikom Srbija daje dobar primer i za region i za svet", poručio je Čepurin za "Večernje novosti".

Očekujete li jače pritiske na Srbiju da se pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji?

- Srbi, po mom osećanju, objektivno nisu nikako zainteresovani da podržavaju antiruski deo EU, a kamoli učešće u nezakonitim sankcijama, koje nemaju podršku UN. Više zemalja EU danas trpi štetu i osećaju da su se našle u klopci evropske birokratije, čija se politika često određuje izvan Evrope. Sankcije su svojevrsni bumerang, gde zemlje EU trpe najveću štetu.

U Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije značajna pažnja poklonjena je našim odnosima sa Moskvom...

- Izveštaj EK u delu koji se tiče odnosa s Rusijom, kao i sa nizom drugih zemalja - SAD, Kinom - ima uglavnom opisni karakter. U tome vidimo najpre to da je EU svesna značaja koji za Srbiju imaju odnosi s Rusijom. Brisel ističe da Beograd mora postepeno, obratite pažnju - postepeno, usaglašavati svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom politikom EU, ali izveštaj ne sadrži otvoren poziv za Srbiju da se pridruži sankcijama. Vreme sankcija odlazi.

Smetaju li, s druge strane, Rusiji veze koje Srbija ima sa EU?

- Rusija se zalaže za jedinstveni humanitarni i ekonomski prostor u Evropi i otvorena je za saradnju. Za Rusiju je važno da progres Srbije na "evropskom putu" ne dovede do pogoršanja njenih odnosa sa Rusijom. A u tome da je Srbija sposobna da zaštiti svoje vitalne interese, ne sumnjamo. Nedavno je to pokazala preko moćne kampanje u Unesko. U svetu se ne poštuju servilni učesnici. Ispoljavanje osećaja dostojanstvenosti, poštovanja svog naroda, svoje istorije vrlo često daje pragmatične rezultate u spoljnoj politici.

Čini se da ni u samoj EU ne postoji konsenzus o zajedničkoj politici prema Rusiji...

- Mnoga rešenja EU ili Evropske komisije izazivaju debate između članova ove zajednice. Oni sami ih često kritikuju i ne ispunjavaju. Stvar je u tome da EU formira 28 veoma različitih zemalja. Interesovanje za uspostavljanje dobrih odnosa s Rusijom se ponekad značajno razlikuje od zemlje do zemlje.

Kako vidite trenutnu situaciju u EU? Da li je to mesto kojem Srbija treba da teži?

- Želim da istaknem zbog objektivnosti - EU danas gubi svoju konkurentnost. EU prolazi kroz niz kriza - od "grčke" do "izbegličke", a sada i kroz pojačanu "terorističku pretnju". Bodljikava žica na granicama sve češće postaje simbol EU. Pojedine zemlje planiraju referendum o izlasku. Druge, kao, na primer Island, izgubile su interesovanje za članstvo. EU je svakako Evropa. Ali nije cela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: