Tusk: Terorizam ne poznaje granice

Predsednik Evropskog saveta Donal Tusk izjavio je u Sarajevu da terorizam pogađa sve i ne poznaje granice.

Izvor: Beta

Utorak, 24.11.2015.

23:06

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

On je dodao da se mora raditi na tome da se obezbedi nada i budućnost koji će nadvladati teror i strah.

"Ovo je naša zajednička odgovornost. Cenim vašu predanost i rad na rešavanju ovog problema i vašim naporima koje ste uložili kada ste se suočili sa ovim izazovom konkretno u Sarajevu. Ovo podrazumeva i rad na prevenciji radikalizacije i borbi protiv ekstremizma", istakao je Tusk posle sastanka s članovima Predsedništva BiH Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

On je izrazio saučešće porodicama poginulih vojnika Oružanih snaga BiH, koje je 18. novembra u sarajevskom naselju Rajlovac u terorističkom napadu ubio Enes Omeragić.

Predsednik Evropskog saveta rekao je da je izbeglička kriza takođe izazov sa kojim se Evropa trenutno suočava.

"Broj izbeglica, koji se kreće rutama koje vode i kroz Evropu, do sada je neviđen. Situacija je dodatno pogoršana time što su kolone izbeglica dodatno ugrožene od onih koji pokušavaju da prokrijumčare određene elemente. Da bismo zadržali kontrolu neophodan nam je sveobuhvatan plan i koordinisana kooperacija u čitavom region", ocenio je Tusk.

On je kazao da je posetio Beograd, Tiranu i Skoplje, da je planiran poseban samit koji EU organizuje sa Turskom, kao i da je takav samit održan s afričkim zemljama, što je, kako je naveo, deo zajedničkog plana koji ima jedan cilj - zaustavi priticanje izbeglica i migranata.

"Svi imaju odgovornost i obavezu da osiguraju eksterne granice i da na pravi način odgovore na situaciju koja se brzo menja. Koordinacija je ključna", naglasio je Tusk.

Po njegovim rečima, EU je spremna da BiH pruži pomoć na stabilizaciji situacije, što uključuje bezbednost i humanitarne aspekte.

Tusk je ocenio da je BiH "predugo živela u senci Dejtona" i izrazio podršku za mere koje BiH preduzima na evropskom putu.

"Od ključnog je značaja da nastavimo intenzivno raditi na ovim pozitivnim promenama. Pred nama je i dalje određeni broj izazova koji tek treba da se reše, ali reforme treba da budu nastavljene da bi BiH mogla da postigne napredak i da konačno ostavi prošlost iza sebe", rekao je predsednik Evropskog saveta.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je da bezbednosni problemi ne smeju biti razlog da zaustave BiH na evroatlanstkom putu.

"Štaviše, mislimo da je to prava šansa da BiH pojača sve ono što je propustila zadnjih desetak godina kako bi skoro predala aplikaciju za članstvo u EU i nastavila sa preuzetim obavezama", rekao je Čović.

On je rekao da evroatlantski put BiH nema alternativu i da na tom putu zemlja mora praktično da pokaže da želi stvarne promene u svakom segmentu života.

"Znamo da ima pitanja u BiH koje još moramo snažno rešavati. Jedno od njih koje stalno otvara određenje sumnje je pitanje referenduma u RS, ali to su pitanja koja moramo unutar BiH sami dogovorom rešavati", ocenio je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: