Sudiji Blažiću ukinut kućni pritvor

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je kućni pritvor sudiji Branislavu Blažiću i pustio ga da se u daljem toku postupka brani sa slobode.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.11.2015.

16:39

Default images

Sud je na kraju suđenja usvojio predlog Blažićenih branilaca da mu se ukine mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

On je u kućnom pritvoru bio od 24. septembra, a do tada u pritvoru od 18. juna.

Zoranu Matiću, koji je sa njim zajedno optužen, takođe je ukinut kućni pritvor, ali mu je određena mera zabrane napuštanja boravišta odnosno Beograda uz obavezu da se svake sedmice javlja nadležnoj policijskoh stanici.

Matić Mlađi, Đorđe takođe optužen, nalazi se u zatvoru na izdržavanju kazne.

Blažiću, kao i Zoranu i Điorđu Matiću sudi se zbog optužbi za krivično delo trgovina uticajem.

Sudija Višeg suda u Beogradu - Blažić je optužen da je zahtevao i uzeo 1.700 evra od Matića kako bi uticao da se donese povoljna odluka u postupku pred Vrhovnim kasacionim sudom (VKS), po vanrednom pravnom leku, za slučaj poreske utaje koji se protiv Đorđa Matića vodio u Višem sudu u Novom Sadu.

Odbrana optuženog sudije tvrdi da je presuda VKS doneta 21. aprila, dva dana pre nego što je on imao bilo kakve "sumnjive kontakte" sa Matićima koji se pominju u optužnom predlogu - od maja do juna, te da je optužba zapravo "osveta" jednog tužioca sa kojim je sudija od ranije u sukobu.

U optužnici se pominje da su Matići u više navrata u periodu maj-jun Blažiću dali ukupno 700 evra u restoranima "Taš" i "Mali Kalemegdan", kao i da su uložili 1.000 evra za renoviranje njegovog stana.

Blažić i Matići su sve te optužbe negirali.

Optužni predlog protiv njih letos je podnelo Tužilaštvo za organizovani kriminal za krivično delo trgovina uticajem za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Krivično delo trgovina uticajem uvedeno je u pravni sistem Srbije 2009. godine.

Zoran i Đorđe Matić bavili su se ugostiteljstvom, a nakon prodaje više objekata, počeli su da se bave trgovinom, naveli su mediji nakon njihovog hapšenja.

Suđenje se nastavlja 11. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: