Suđenje Mladićevim jatacima odloženo za februar

Ponovljeno suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju Ratku Mladiću odloženo je za 10. februar naredne godine zbog izostanka jednog od optuženih.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.11.2015.

12:22

Default images

Sa suđenja u Prvom osnovnom sudu u Beogradu je izostao penzionisani general-potpukovnik Vojske Republike Srpske Marko Lugonja, a njegovi advokati nisu znali zašto nije pristupio u sud, jer se inače redovno odaziva svim pozivima.

Oni su najavili da će u najkraćem roku obavestiti sud o razlozima izostanka njihovg branjenika.

Inače, to suđenje koje je u septembru ponovo zbog promene sudije krenulo ispočetka, trebalo je danas da se nastavi saslušanjem svedoka.

Istraga protiv "Mladićevi jataka" počela je krajem 2006. godine, a prvi sudski proces počeo je 2007. godine.

Tokom procesa izmenjalo se čak osam sudija.

Svi okrivljeni od početka procesa negiraju krivicu.

Prvom presudom okrivljeni su bili oslobođeni optužbi ili su optužbe protiv njih odbijene zbog zastarelosti, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je da se suđenje ponovi.

Na optuženičkoj klupi su, mahom, izbeglice iz BiH i tokom prvog suđenja su svi, osim generala Marka Lugonje, negirali da su pomagali Mladiću u skrivanju.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su, u različitim periodima od 2002. do 2006. godine pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje.

Kao glavni organizator jataka, u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Djogo, ali je on u toku procesa preminuo.

Na optuženičkoj klupi je desetoro optuženih koji su krajem 2010. godine bili oslobođeni optužbi ili je protiv njih odbijena optužba zbog zastarelosti krivičnog gonjenja.

Terete se za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela.

Ukinutom presudom Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Vasković Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.

Govedarica je pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Jataci, koji su krili Mladića posle 2006. do njegovog hapšenja pet godina kasnije 26. maja 2011. godine, sklopili su sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom za ratne zločine, na uslovne kazne zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: