Matić: Uskoro zakon o informacionoj bezbednosti

Vlada Srbije bi iduće sedmice mogla da usvoji predlog zakona informacionoj bezbednosti, najavila je danas državni sekretar za telekomunikacije Tatjana Matić.

Izvor: Beta

Utorak, 24.11.2015.

13:46

Default images
Foto: Thinkstock

Otvarajući telekomunikacioni forum "Telfor" u Sava centru Beogradu, ona je rekla da je zakon o informacionoj bezbednosti "u proceduri donošenja i da će i možda već sledeće nedelje biti preložen Vladi na usvajanje", ističući da je to "izuzetno značajan iskorak u zakonskoj regulatovi kada je u pitanju informaciona bezbednost".

"Na zakonu je rađeno dosta dugo i njime će biti definisani neki novi standardi i uvedene neke nove institiucije, poput Certa, koje će omogućiti da kao država budemo na nivou nekih zemalja u kojima je ovaj sistem dovoljno razvijen", rekla je Matićeva, koja je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ona je napomenula da svakog dana jača svest "koliko je taj segment i njegov razvoj bitan" i da informaciona bezbednost ne podrazumeva samo bezbednost podataka i informacionih sistema u okviru državne uprave, nego i privrede i svih ostalih korisnika interneta.

Podsetila je da je u junu završena digitalizacije, kako je rekla, "uspešno uprkos brojnim sumnjama i nedoumicama".

Zahvaljujući oslobađanju frekvencija prelaskom sa analognog na digitalno emitovanje oslobođenje su radio frekvencije, čijom je prodajom je, prema rečima Matićeve, budžet države ; dobio više od 130 miliona evra.

"Prodaja te takozvanje digitalne dividende i završetak digitalizacije značajan je iskorak u novi projekat razvoja širokopojasne internet mreže", rekla je državna sekretarka za telekomunikacije, navodeći da će dalji razvoj širokopojasnih mreža dovesti do smanjivanje jaza između urbanih i ruralnih sredina i doprineti daljem privrednom rastu Srbije.

Matićeva je rekla da će jedna od važnh aktivnosti Ministarstva za telekomunikacije biti jačanje Akademske mreže Srbije (Amres) i dodala da se radi i na projektu koji će omogućiti povezivanje osnovnih i srednjih škola na Amres sistem.

Dodala je i da se sa Ministarstvom prosvete radi na tome da se kroz promenu obrazovnog sistema omogući deci da se na vreme osposobljavaju za neke nove veštine koje će im, kako je istakla, sasvim sigurno doneti posao u budućnosti.

Na dvodnevnom 23. telekomunikacionom forumu "Telfor 2015" ima oko 1.500 učesnika iz više od 33 zemlje, a biće uručene nagrade za najbolji naučni rad "Ilija Stojanović" i za najbolji rad mladog autora "Blažo Mirčevski".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: