Andrej Fajgelj uhapšen zbog snimka na Jutjubu?

Bivši direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj uhapšen je zbog postavljanja statusa i video-klipa protiv aktuelne vlasti na društvenim mrežama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2015.

00:13

Default images
Foto: Youtube sceenshot

On je priveden u Novom Sadu, prevezen u Beograd, gde mu je određen pritvor do 48 sati, a protiv njega podneta krivična prijava zbog pozivanja na nasilnu promenu ustavnog poretka.

“Vreme je za ustanak“ naziv je video klipa koji je Andrej Fajgelj postavio na svoj profil na Fejsbuku.

Pored kritike zbog dočeka generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, Fajgelj u spornom video klipu kritikuje zvaničnu politiku vlade prema toj instituciji, ali i odnos državnih funkcionera prema Kosovu.

Takođe izražava i ogorčenost stanjem u SPC zbog afere sa vladikom Kačavendom. Nije zadovoljan ni medijima koji su kako kaže u rukama bivšeg šefa CIA Dejvida Petreusa.

Andrej Fajgelj bio je i jedan od lidera stranke Treća Srbija, gde kažu da se nadaju da će on brzo izaći na slobodu.

“Ako pogledamo šta se dešava ne samo u našem regionu, nego na nivou čitave Evrope, mislim da nam nikakva destabilizacija situacije u ovom momentu ne odgovara. I to podvlačim, posebno je odgovornost na vlasti u ovom momentu, i na nama koji smo opozicioni, dakle da svi zajedno biramo i reči i poteze koje povlačimo, a da ne izazovemo neki ozbiljniji društveni sukob“, naveo je Fajgelj.

Ipak, zbog ovog video klipa Fejgelj je uhapšen, a određeno mu je zadržavanje do 48 sati, posle čega tužilac treba da odluči da li će mu pritvor biti produžen.

Njegov advokat Marko Pekić izjavio je da država na ovaj način zabranjuje slobodu govora, jer je iznet lični sud na privatnoj fejsbuk stranici.

Krivična prijava protiv Fajgelja podneta je zbog pozivanja na nasilnu promenu ustavnog poretka.

“Treba videti koje su sve osnove bile, vi kada pogledate onaj snimak, tamo ima određenih elemenata, sa druge strane uvek je nezahvalno pokretati postupke zbog slobode izražavanja, tako da očekujemo jasne informacije od tužilaštva, kako bi ceo ovaj slučaj dobio i sudski epilog i kako bi videli da li tu ima osnova za vođenje daljeg postupka“, izjavio je Pekić.

Andrej Fajgelj bio je direktor Kulturnog centra Novog Sada,a javnosti je postao poznat posle cenzure umetničkog dela na kom je bio prikazan lik razapetog Isusa Hrista sa novčanicama u rukama.

Ostavku je podneo kada je obelodanjeno da je savetnica u KC ugovorom zaradila oko 1,3 miliona dinara za osam meseci. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

281 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: