Na izbore i dalje po Miloševićevom sistemu?

Pre tačno šest meseci održana je prva sednica skupštinske Akcione grupe za promenu političkog sistema, koja je trebalo da predloži nove izborne zakone u Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 22.11.2015.

16:25

Default images
Tanjug

Istraživali smo dokle se stiglo sa reformom izbornog zakonodavstva.

250 poslanika, proprocionalni izbori i glasanje za liste, a ne za pojedince, aktuelni je izborni zakon u Srbiji.

U proteklih godinu dana, najveći deo aktera na političkoj sceni založio se da se zakon promeni. Od Akcione grupe su se očekivali rezultati do kraja godine.

Međutim, poslednja sednica je održana još u julu.

“Mislim da ne treba u svemu tome preterano žuriti. Više, bar za Srpsku naprednu stranku je mnogo bitnije kakav će produkt biti. Smatramo da broj između 120 i 150 narodnih poslanika da dobro oslikava i veličinu, ali i broj stanovnika”, kaže šef naprednjaka u Skupštini Zoran Babić.

Dok se produkt čeka, stručnjaci za izborno zakonodavstvo navode da ističe vreme za promene, pošto se u izbornoj godini takvi zakoni ne menjaju. A Srbiju već na proleće čekaju lokalni i pokrajinski izbori.

“Jer je neka dobra praksa da se izmene rade u prvoj polovini mandata. Mislim da smo već sada polako pri kraju sa vremenom koje je potrebno da se ta izborna reforma i sprovede”, kaže Bojan Klačar iz CeSID.

A da su reforme potrebne niko ne spori. Svi, bar javno, kažu da se izborno zakonodavstvo mora menjati.

“Što je moguće više predstavnika građana da bude birano direktno. Znači, mi danas imamo samo da je predsednik Republike biran direktno od građana. Svi drugi predstavnici građana se biraju indirektno preko partijskih lista”, navodi poslanik SDS Marko Đurišić.

Sem manjeg broja poslanika, Bojan Klačar iz CeSID-a zalaže se za uvođenje sistema gde će se glasati za ljude, a na zbirne liste i stranačke vođe.

“Pokretanje unutarstranačkih procesa, odnosno unutarstranačke demokratije, imajući u vidu da će stranka sve više da ceni glasove koje donose kandidati na svoje ime i prezime, a ne samo one glasove koje stranka dobije kao lista”, dodaje Klačar.

Kako stvari sada stoje građani Srbije će na naredne pokrajinske izbore koji će se održati u proleće sledeće godine, očigledno izaći po starom izbornom sistemu, pošto nema političke volje da dođe do promene izbornog zakonodavstva.

Na birališta će se i dalje ići po izbornom sistemu koji je donet za vreme vlasti Slobodana Miloševića, devedesetih godina prošlog veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: