SAD priznale: U napadu na ID ubijeni i civili

U američkom vazdušnom napadu na objekat terorističke organizacije Islamska država u Iraku u martu verovatno je ubijeno četvoro civila, uključujući jedno dete.

Izvor: B92

Subota, 21.11.2015.

00:18

Default images
Foto: Thinkstock

To je navedeno u izveštaju američke vojske

Istražitelji su zaključili da je kontrolni punkt Islamske države bio validna meta napada i da nije prekršeno međunarodno pravo.

"Sve odgovarajuće mere su preduzete da bi se izbegle neželjene žrtve ili povrede neboraca", rekao je portparol Centralne komande vojske SAD Patrik Rajder.

Rajder je rekao novinarima da su se četiri civila pojavila iz dva vozila parkirana u blizini kontrolnog punkta, pošto je borbeni avion počeo da sprovodi vazdušni napad.

Prema njegovim rečima, u trenutnu kada je bio odobren napad nije bilo poznato da se civili nalaze u vozilima.

On je dodao da su dvojica vozača bila uz četvoro civila koji su ubijeni u vazdušnom napadu, ali da su oni izašli iz vozila i oko 40 minuta razgovarali s pripadnicima Islamske države. Smatra se da su vozači povezani sa Islamskom državom, pa samim tim da su validne mete.

Centralna komanda vojske SAD izrazila je u saopštenju žaljenje zbog, kako je navela, nenamernog gubitka života civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: