Mali: Specijalci čiste hotel sprat po sprat

Specijalne snage Malija čiste hotel u Bamaku sprat po sprat nakon što su naoružani napadači upali i kao taoce uzeli 170 ljudi. Čuje se sporadična pucnjava.

Izvor: B92

Petak, 20.11.2015.

10:08

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, navodi se da je ubijeno devet osoba, kao i da je 80 talaca oslobođeno. U hotelu je trenutno zarobljeno 124 gostiju i 12 ljudi iz osoblja.

Grupa džihadista, koja je na mesto napada došla vozilom sa diplomatskim talblicama, upala je jutros oko deset časova u luksuzni hotel Radison u kojem uglavnom odsedaju stranci.

Pristalice grupe povezane sa Al Kaidom na Tviteru su preuzele odgovornost za napad na hotel, prenosi Rojters. Tri napadača su ubijena, saopštili zvaničnici Malija.

Postoje oprečne informacije o tome koliko ih ima, svetski mediji prenose od dvoje do 20.

"U ranim jutarnjim satima čula se pucnjava. Po svemu sudeći, u pitanju je pokušaj otmice. Policija je na mestu događaja", javila je agencija Rojters, pozivajući se na bezbednosne izvore.

Nakon nekoliko sati talačke situacije, bezbednosne snage krenule su na hotel i akcija čišćenja hotela sada traje. Osim toga, UN su poslale pojačanje, a na mesto zbivanja uputila se i elitna francuska jedinica.

Prema navodima svedoka, napadači su govorili engleskim jezikom.

Rojters, pozivajući se na bezbednosne izvore, javlja da je jedan napadač ušao u hotel, pucao i vikao "Alahu ekber", kao i da su povređena dva radnika obezbeđenja.

Britanska agencija prenosi i da su napadači u jednom trenutku pustili iz hotela neke taoce, među kojima su oni koji znaju da recituju delove Kurana.

Ubijena su dva državljanina Malija i državljanin Francuske, javio je "Gardijan". U hotelu je i sedam zaposlenih Turkiš erlajnsa, od kojih je troje do sada uspelo da pobegne. Kineska agencija Sinhua javlja da među taocima ima i deset državljana Kine. Indija je saopštila da je u hotelu i 20 njenih državljana.

Francuski RTL navodi da je u hotelu zarobljeno 140 gostiju i 30 hotelskih radnika, kao i da su otmičari "odsekli" hotel od spoljašnjeg sveta. AFP navodi da se iz hotela, koji ima 190 soba, povremeno čuju pucnji iz automatskog oružja, a jutros su se čule i detonacije.

Još se ne zna ko stoji iza napada.

"Sve se dešava na poslednjem, sedmom spratu, džihadisti pucaju po hodnicima", rekao je izvor iz policije za AFP.

Osim toga, jedan od radnika hotela je za AP rekao da su napadači u napadu koristili granate, ali i dodao da ne može sa sigurnošću bilo šta da kaže o broju talaca ili napadača.

"Radison blu" je luksuzni hotel i jedno od glavnih mesta za okupljanje stranaca u Bamaku.

Vlasnici hotela navode da su njihovi "bezbednosni i korporativni timovi u stalnom kontaktu sa lokalnim valstima kako bi im pomogli da uspostave bezbednost u hotelu".

Ovo je drugi napad ovog tipa u poslednjih nekoliko meseci u Maliju. U avgustu je 13 osoba stradalo u obračunu terorista i vojske u gradu Sevare, tokom opsade hotela Biblos, u kome su mahom smešteni stranci i pripadnici misije UN.

Za taj napad je odgovornost preuzela Al Kaida. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: