"Crna Gora da preispita stupanje u NATO"

Zamenik ambasadora Rusije u Crnoj Gori Vladimir Gurko izjavio je da je Moskva protiv širenja NATO na istok.

Izvor: B92

Petak, 20.11.2015.

00:35

Default images
Foto: Beta/AP

On je ocenio da bi pristupanje Crne Gore tom savezu bilo ishitreno.

On je pozvao Podgoricu da joššjednom preispita prednosti i mane“pristupanja, prenosi Sputnjik.

Gurko je na konferenciji za novinare saopštio da je Moskva „ozbiljno zabrinuta zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u Severnoatlantsku alijansu“.

“U Ruskoj Federaciji polaze od toga da je projekat proširenja NATO danas u suprotnosti sa realnim potrebama u sferi bezbednosti. Mehaničko proširenje Severnoatlantske alijanse prema istoku, koje ne uzima u obzir interese svih država evroazijske zajednice, već je dovelo i nastavlja da dovodi do stvaranja novih linija podele““, ocenio je Gurko.

Zamenik ruskog ambasadora naveo je da one zemlje koje stupaju u blok, „odmah pokušavaju da dobiju za sebe ulogu bočnih država blizu fronta, za koje je potrebna posebna zaštita.

Ruski diplomata je ocenio da je proširenje Severnoatlantske alijanse „vezano za traženje spoljašnjeg neprijatelja“ i da je „usmereno na rekonstruisanje ’gvozdene zavese‘“u Evropi, prenosi Sputnjik.

On je dodao da da bi učlanjenje Crne Gore u NATO „ozbiljno narušilo“odnose dve zemlje i „dovelo u pitanje kompletan rad na formiranju opšte evropske arhitekture bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: