Veštak: Masovni zločin srpskih snaga u Srebrenici

Vojni veštak odbrane na suđenju Ratku Mladiću Mitar Kovač potvrdio je da su srpske snage, u julu 1995, počinile "masovni zločin" nad muslimanima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.11.2015.

16:52

Default images
ICTY

Tokom unakrsnog ispitivanja na suđenju pred Haškim tribunalom, svedok, međutim, nije precizirao koje su tačno srpske snage počinile zločin nad srebreničkim muslimanima.

Pozvan od tužioca Adama Vebera da navede primer zločina nad Muslimanima, general Kovač odgovorio je: "Masovni zločin u Srebrenici... Bilo je još manje poznatih zločina tokom rata".

General Mladić (73), ratni komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih muslimana, u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Na tvrdnju zastupnika optužbe da su "hiljade civila ubijene u Sarajevu", Kovač je uzvratio konstatacijom da "postoje različite brojke" o muslimanskim i srpskim žrtvama u gradu.

"Ukupno je stradalo 10.400 civila u Sarajevu - i muslimana i Srba", tvrdio je Kovač, precizirajući da je "na sarajevskom ratištu stradalo 5.500 muslimanskih vojnika i 2.700 srpskih vojnika" i da to znači da je "bilo zločina".

Tužilac Veber dokazivao je, pozivajući se na dokumente, da je VRS držala Sarajevo "u opsadi...da bi primorala neprijatelja da kapitulira".

Mladićev veštak, međutim, ostao je pri iskazu da je VRS držala Sarajevo "u blokadi" koja je bila "vojno legitimna".

"Razlika je u tome što blokada ne prisiljava one unutra da napuste grad. To je legitimna vojna radnja, koju preduzimaju sve vojske".

Kovač je kazao i da je "netačna" tužiočeva sugestija da su srpski snajperisti nastojali da “rašire strah"” među civilima u Sarajevu.

Optužnica generala Mladića tereti i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Kovač je ostao i pri navodu iz svog ekspertskog izveštaja da su odgovornost za stradanje civila u Sarajevu snosile tamošnje vlasti i oružane snage, koje ih nisu sklonile iz zone borbi, na šta su bile obavezne po međunarodnom i ratnom pravu.

"Neodgovornim ponašanjem", odnosno kretanjem u ratnoj zoni, svom stradanju doprineli su i sami građani, tvrdio je veštak odbrane.

Upitan na koji su način su bili neodgovorni građani koji su izašli na ulice u potrazi za vodom, Kovač nije odgovorio direktno, ali je ponavljao da je njegova primedba ograničena na civile na samoj liniji fronta.

Tužilac Veber citirao je reči generala Mladića da če granatirati Sarajevo dok ne "izludi" one koji su u gradu, a vojni veštak odbrane prokomentarisao je da je to "pežorativni izraz za neutralisanje ljudi koji se brane, klasično neutralisanje cilja".

Svedok je sugerisao i da, tokom rata u BiH, nije bilo etničkog čišćenja, rekavši da je "razdvajanje između tri vojske značilo i razdvajanje između tri naroda u tom građanskom ratu".

"Na sve tri strane, isto su preseljavani narodi na teritoriju pod kontrolom svoje vojske... Došlo je do deobe naroda, dal’ je bilo prisilno, pod pritiskom paravojnih formacija…", ;Kovač nije dovršio rečenicu.

"Pod pritiskom VRS", sugerisao je tužilac Veber, na šta je svedok odvratio: “Pod pritiskom sve tri vojske".

Pošto ga je zastupnik optužbe podsetio da je prvi i sveobuhvatni ratni cilj, koji je Skupština RS proklamovala u maju 1992, bilo razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata, Kovač je rekao:"Početne formacije naoružanog naroda razdvojile su narode, a vojske su zatekle takvo stanje".

Na tužiočevu tvrdnju, zasnovanu na dokumentima bosanskih Srba, da je VRS "osvajala teritorije silom", svedok je uzvratio da su "sve tri vojske osvajale silom u tom građanskom ratu".

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Veber pitao je Kovača i da li se slaže sa ocenom oficira VRS Luke Dragičevića, takođe svedoka Mladićeve odbrane, da su Srbi "genetski jači, bolji, lepši i pametniji" od bosanskih Muslimana.

"Ne, sasvim suprotno. To je jedan narod, a dve vere, a ta vera je stvorila naciju... Ne delim takve stavove, to su uvredljivi termini i istorijski netačni", odgovorio je Kovač.

On je, sa druge strane, tvrdio da su Muslimani "istorijski" Srbi koji su preuzeli islam kao veru.

Ispitivanje vojnog veštaka, tužilaštvo će okončati iduće nedelje, nakon što u ponedeljak, 23. novembra, iskaz da drugi svedok odbrane.

Optužnica generala Mladića tereti i za uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: