Vaspitačima pomoć, ali možda ne svima

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će o jednokratnoj pomoći od 7.000 dinara za vaspitače odlučivati lokalne samouprave.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.11.2015.

13:23

Default images
Foto: Beta

Kako je objasnio, amandmanom na dopune Zakona o budžetu omogućeno je da lokalne samouprave predškolskim ustanovama daju pomoć, a sada je na njima da odluče da li će to i da urade.

Vujović je tokom rasprave u Skupštini Srbije rekao da vlada ne treba da nameće bilo šta lokalnim samoupravama i da one same mogu da donesu odluku.

"Ovo je pokušaj da se pomogne ljudima u jednom sektoru koji se nalazi u teškoj situaciji", rekao je Vujović.

On je naveo da u predškolskim ustanovama ima oko 25.000 zaposlenih i da će, zajedno sa zaposlenima u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, pomoć dobiti najmanje oko 160.000 zaposlenih.

Kako je naveo, njima će u neto iznosu biti isplaćena 1,1 milijarda dinara, a budžet će to, u bruto iznosu, sa porezima, koštati 1,92 milijarde dinara.

Poslanici opozicije i danas su tokom rasprave kritikovali predloženu jednokratnu pomoć navodeći da je u pitanju milostinja i uvreda za zaposlene u prosveti.

Vlada Srbije danas je usvojila amandman skupštinskog Odbora za finansije, kojim se jednokratna pomoć od 7.000 dinara daje i predškolskim ustanovama čiji su sindikati najavili štrajk tražeći isplatu jednokratne pomoći i povećanje zarada od 1. januara.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Vlada Srbije zaposlenima u vrtićima nije mogla da poveća platu jer je to u nadležnosti lokalnih samouprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: