EU: Bez komentara o Prištini, odgovorne obe strane

Evropska komisija ne komentariše tekuće pravosudne postupke, ali i Priština i Beograd su odgovorni za sprovođenje dela Briselskog sporazuma o ZSO.

Izvor: Beta

Sreda, 11.11.2015.

13:03

Default images

To je saopštila portparolka Evropske komisije povodom odluke Ustavnog suda u Prištini da suspenduje deo Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Zamoljena da objasni stav Evropske unije, koja je posredovala i potpuno podržala Briselski sporazuma posle odluke Ustavnog suda Kosova, Maja Kocijančič je rekla: "Mi ne komentarišemo tekuće pravosudne postupke, očekujemo da sporazum od 25. avgusta bude sproveden. Obe strane su odgovorne za svoj deo posla u sprovođenju sporazuma".

U godišnjem izveštaju o napretku Zapadnog Balkana u evropskim integracijama se podvlači da su u dijalogu Beograd-Priština "ključni dogovori okončani 25. avgusta 2015."

Naglašava se da su "dogovorena opšta načela/glavni elementi za izradu i usvajanje Statuta Zajednice/Udruženja opština sa srpskom većinom na Kosovu".

U izveštaju Evropske komsije se navodi da "taj tekst utvrđuje zakonski okvir te Zajednice/Udruženja, njegove ciljeve, organizacionu strukturu, odnose s centralnim vlastima, zakonska ovlašćenja, budžet i finansijsku potporu i utvrđuje modalitete/sledeće korake za njeno uspostavljanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: