Pretplata za RTS biće do 150 dinara

Pretplata za RTS i RTV neće preći 150 dinara, a za rad javnih servisa će država iz budžeta uplatiti i četiri milijarde dinara, rekao je premijer.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2015.

16:44

Default images

Zakonom je predviđeno da taksa, o kojoj se mnogo govorilo prethodnih meseci, bude do 500 dinara, a ovo je prvi put da je precizirano koliko će iznositi.

I dalje nije poznato kako će građani plaćati taksu za javni servis, a jedino što je Aleksandar Vučić o tome rekao, osim iznosa, jeste da će taksa svakako biti obavezna.

Vučić je rekao da će država dati za te dve televizije četiri milijarde dinara i da je to urađeno tako da građani ne bi morali da plaćaju mnogo za javni servis na ime pretplate.

Dva su razloga za takvu odluku, rekao je premijer: prvi, da se onima koji su redovne platiše, a pre svega penzioneri, ne desi da povećanje penzije, koje će uslediti od prvog januara sledeće godine ,daju u celini ili većim delom za pretplatu, a drugi je taj da se postavlja pitanje kolika bi naplata uopšte bila ukoliko bi pretplata za javni servis bila velika.

Vučić je dodao da bi bila velika šteta da nacionalni servis nestane, kao što smatra i da je bila šteta što niko nije bio zainteresovan za Tanjug, ali da je malo ko zaista brinuo za nacionalnu agenciju, već su imali druge motive:

"Kao što ste videli, Tanjug je vredeo onoliko koliko je trebalo da se pljune vlada, a niko drugi se nije brknuo u džep ni dinar da izdvoji i da kaže - evo, ja ću da dam nešto da bi Tanjug opstao, ili bilo šta drugo", primetio je Vučić i zaključio:

"Najlakše je tuđim parama nešto obavljati i stalno tražiti od države, a gledati da se državi ništa ne pruži".

Kako je rekao Vučić, zbog izdatka za RTS i RTV akciza na gorivo će biti povećana za dva dinara - na 139 dinara.

Podsetimo, Uprave RTS i RTV su ranije utvrdile izgled obrazaca i uplatnice za taksu za javni servis, koji bi trebalo da do građana na neki način stignu do kraja godine.

Prema Zakonu o javnim servisima, RTS i RTV bi do kraja godine, a potom i svake sledeće godine, trebalo da građanima dostave 12 mesečnih računa za plaćanje takse za narednu godinu.

Takođe, u Zakonu o javnim servisima se navodi da će RTS i RTV za neizvršenje obaveze plaćanja takse "pokretati postupak naplate u skladu sa zakonom".

Direktor RTS Dragan Bujošević je više puta naglašavao da vlada mora da nađe rešenje za stabilno finansiranje javnog medijskog servisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

205 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: